A fizika kalandja

A fizika kalandja

Írjunk magyarul tudományos közleményeket!

Fórum a tudományos ismeretek terjesztéséhez

2016. július 24. - 38Rocky

 

A tudomány nemzetközisége

Azt aligha kell indokolni, hogy miért fontos angol nyelven publikálni az új tudományos eredményeket. A tudomány nemzetközi, aki be akar kapcsolódni a tudomány vérkeringésébe, az nem tehet mást, minthogy eredményeit angol nyelven teszi közzé. Az egyéb nemzeti nyelven írt munkák csak sokkal szűkebb körben jutnak el a kutatókhoz, azokra nem érkezik sok hivatkozás, azok a tudomány perifériájára kerülnek.

A tudomány centruma Európából az USA-ba került

 Ez nem volt így még a XX. század első felében, jelentős eredményekről számoltak be a patinás német folyóiratok, gondoljunk csak Einstein legfontosabb publikációira, de nem sokkal maradtak el ettől a francia, olasz és orosz nyelvű közlemények sem. Több jelentős eredmény látott először napvilágot magyar folyóiratokban is.  Ekkor még Európa volt a tudomány központja. A második világháború azonban jelentős változást hozott. Sok kitűnő európai tudós ment ki az Egyesült Államokba, köztük jelentős magyar tudósok is, néhányan még Nobel díjban is részesültek. Ezek a tudósok már az amerikai egyetemeken adták tovább tudásukat hozzájárulva az ottani egyetemek felvirágzásához, miközben Európában lecsökkent a nemzeti egyetemek vonzereje, visszaesett a kutatás színvonala a helyi kutatócentrumokban is. Ennek hatása pedig továbbgyűrűzik a technikai fejlődésben és az innovációban is.

Tudományos szakcikkek és tudománynépszerűsítés

Az angol nyelv dominanciája ma már olyan erős, hogy nem érdemes és nem lehet dacolni vele, de nem szabad, hogy ez a magyar nyelvű szakirodalom elsorvadásához vezessen. A szakirodalom alatt nem csak tudományos publikációkat értek, mert legalább ilyen fontosak azok az írások, amelyek szélesebb publikum számára továbbítják a korszerű tudományos ismereteket. A szakemberek számára írt tudományos cikkekben az a fontos, ami megmutatja az újdonságot a szerzők munkájában az egyes tudományterületen. Az ilyen cikkek megfogalmazása azonban nem követhető a tudomány iránt érdeklődő, de az adott speciális területen nem járatos olvasók előtt. Szükség van ezért más csatornákra is, ahol nem okvetlenül az újdonság, sokkal inkább a közvetítés a legfontosabb. A legnehezebb természetesen megtalálni a helyes arányt a szakszerűség és a népszerűsítő szándék között. A leegyszerűsített magyarázatok talán könnyebben érthetők, de ha ez a szakszerűség rovására megy, akkor az ilyen írások több kárt okoznak, mint hasznot. Főleg azért, mert a szakszerűség háttérbe szorulása teret adhat a burjánzó áltudományos nézeteknek.

Írjunk közösen blogot a természettudományról

Már jó egy éve, 2015 május végén indítottam el egy blogot „A fizika kalandja„  címmel. Célom kettős volt, bemutatni egy olyan fizikai elképzelést, amelyben az általános relativitáselmélet adja az alapot a részecskefizika számára is. Emellett közelebb akartam hozni a köznapi gondolkozáshoz a kvantummechanika és a relativitáselmélet sokszor nehezen felfogható világát. Mennyire sikerült megtalálni a helyes arányt a szakmai hitelesség és a közérthetőség szándéka között? Egyes írásokban a szakmai precizitásra való törekvés dominált, másutt a közérthetőség igénye. Amit sikernek tartok, hogy a letöltések száma mára átlépte a 10 000-es küszöböt. Ez számomra is mérföldkő, ami felveti a kérdést, hogyan tovább? Ebben az adna további lökést, ha nem csak a saját írásaim, gondolataim jelennének meg a blogban. Szívesen venném, ha a blog szelleméhez illő bejegyzéseket másoktól is kapnék, amit felvihetnék a portálra. Biztos vagyok benne, hogy sokan tudnának kifejteni olyan gondolatokat, amelyek közzététele sokak érdeklődésével találkozna. Ha pedig beindulna ez a folyamat, az lendületet adhatna az oktatásnak, fokozódna az érdeklődés a tudományos és technikai eredmények iránt. Ez hozzájárulna a magyar technikai kultúra magasabb szintre emelkedéséhez és kikerülnénk abból a mélypontból, ami ma a hazai innovációt jellemzi.

rockenbauer.antal@ttk.mta.hu

 

A blog korábbi írásait összegzi a linkek megadásával a „Paradigmaváltás a fizikában: téridő kontra kvantumelv” című bejegyzés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://afizikakalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr18910568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marha2 2016.07.24. 11:51:44

Amatőrök írásai is érdekelnek, vagy csak olyan emberektől láthatunk majd itt elképzeléseket, akiknek papírja van a szakértelméről?

38Rocky 2016.07.24. 11:57:50

Számomra nem a papír számít, hanem az írás színvonala. Ha az eléri azt, amit jónak látok, akkor szívesen felteszem az írást, ami elküldhető a megadorr címemre.

Lente Gábor 2016.07.26. 06:56:58

Kedves Antal!
Van egy kedves idézetem Bessenyei György az XVIII. század végéről, amely pont arról
szól:

"Jegyezd meg e nagy igazságot, hogy soha a földnek golyóbisán egy nemzet
sem tehette addig magáévá a bölcsességet, mélységet, valameddig a
tudományokat a maga anyanyelvébe bé nem húzta. Minden nemzet a maga
nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem."

A cím elsőre félrevezetett egy kicsit, de annak az az oka, hogy már én
is rutinból elég leszűkítően használom a "tudományos közlemény"
fogalmát. Azt is régóta gondolom már, hogy a Magyar Tudományos Akadémia
(legalább is a természettudományoknál) borzasztóan szűkmarkúan definiálja
azt, hogy mi a tudományos tevékenység, kizárólag az új eredmények
szakcikkben való közlését fogadja el annak. Még egy szakkönyv megírása
sem számít semmit, tankönyvről vagy tudományos ismeretterjesztésről nem
is beszélve. Elég sokat mondó, hogy az MTMT-ben a cikktípus
megnevezésére a kategóriákat "tudományos"-nak és "ismeretterjesztő"-nek
hívják. Mintha az ismeretterjesztés nem tudományról szólna...

Az írásokkal kapcsolatban: szívesen működök együtt Veled. Annyit viszont
jeleznék, hogy szerintem az ismerterjesztő írásoknál a megjelenési
lehetőség nem a szűk keresztmetszet. Például én már nem tudok írni
annyit, hogy minden felkérésnek eleget tegyek. Ami viszont nagyon jó
lenne például: a már meglévő blogok közötti együttműködés sok-sok
kereszthivatkozással, ilyesmi a tapasztalatom szerint nem nagyon működik
ma.

38Rocky 2016.07.26. 10:20:51

Kedves Gábor!
Teljesen igazat adok neked, nekünk a természettudományok művelőinek nem múló feladatunk a magyar nyelv ápolása. Magam is éreztem, hogy a cím félrevetető lehet, ezért választottam egy alcímet is, amiben azt emelem ki, hogy milyen új fórumot választhatunk ehhez. Nosztalgiával gondolhatunk arra az időre, amikor még papíralakú volt ismereteink legfőbb forrása, ami helyébe az internetes digitális kultúra lépett. Ma már egyre kevesebbet forgatjuk a nyomtatott könyveket, alig járunk könyvtárakba is, helyette hosszú órákat töltünk magányosan a számítógépünk előtt, pedig semmi nem pótolhatja azt az örömöt, amit a könyvek tapintása és lapozása okoz és sajnálhatjuk a könyvtárak meghitt világát, ami ihletet adott az alkotásra.
Ezen merengeni azonban nem visz előre, csak azt tehetjük, hogy élünk a technika adta új lehetőségekkel és megpróbáljuk az interneten közzé tenni gondolatainkat. A hatalmas információs zajból azonban nehéz kihallani az egyéni hangokat, ezért az egyes próbálkozások összhangja segíthet, hogy megkapják a kellő figyelmet a természettudományok szószólói is. Ebben látom én is közös feladatunkat.
süti beállítások módosítása