A fizika kalandja

A fizika kalandja

Az Univerzum szerkezetének megformálója: a gravitáció és antigravitáció

2024. augusztus 07. - 38Antal38

Az Univerzum szerkezetének megformálója: a gravitáció és antigravitáció

 

Absztrakt

A tér, az idő és az anyag elválaszthatatlan egységet alkot. Elindulhatunk a tér lokális forgásaiból, amely megalkotja a mikroszkopikus részecskék világát, a négy alapvető kölcsönhatás ebből felépíti a makroszkopikus objektumokat, melyek mozgásai visszahatnak a tér szerkezetére. A gravitáció a tömeg hatása önmagára a tér szerkezetének megváltoztatása által. Ennek két formája van: lokálisan vonzás az elliptikus geometriájú galaxisokban, illetve univerzális taszítás a mindent magában foglaló hiperbolikus térben. Ehhez a fizikai világképhez az einsteini térszemlélet és a kvantumfizikai mezőelméleti felfogás összekapcsolásával juthatunk el, felhasználva a speciális relativitáselmélet transzformációs szabályait.

Bevezetés: A gravitáció Newton- és Einstein-egyenlete

Minden törvény akkor válik teljessé, ha kijelöljük érvényességi hatókörét. Ez érvényes a gravitáció törvényeire is. Newton gravitációs törvényéről először a Merkur perihéliumának vizsgálata mutatta ki, hogy korrekcióra szorul. Einstein korszakalkotó gondolata volt, hogy két tömeggel rendelkező objektum között a vonzóerőt a téridő szerkezetének görbületére vezette vissza. A testek körül a tömeg megváltoztatja a teret, és a megszokott eukleidészi egyenes koordináták helyett görbe vonalak jelölik ki a mozgás útját. Newton törvénye szerint, ha nem hat külső erő a testre, akkor megtartja egyenes vonalú, egyenletes sebességű mozgását, ez a tehetetlenség megnyilvánulása. Az einsteini képben a gravitációs erőt a görbült koordinátákhoz való igazodás helyettesíti. Korszakalkotó gondolat! Ezt a gondolatot kellet matematikai formába önteni. Newton gravitációs egyenlete háromdimenziós vektorok – a gyorsulás és erő – között adta meg a kapcsolatot. Ezt kellett a speciális relativitáselmélet szabályai szerint négydimenziós téridő koordinátákra átírni, figyelembe véve egyrészt a mozgási energia relativisztikus összegzési szabályát, amit a kovariancia elv a nyugalmi energiával kapcsol össze, valamint egy olyan tenzort, amely leírja a görbült téridő szerkezetét, ez a 4*4 dimenziós metrikus tenzor. Newton a gyorsulási vektort, ami a pálya térkoordinátáinak idő szerint második differenciálhányadosa, az erő vektorral kötötte össze. Einstein egyenlete tovább lép a három dimenziós gyorsulástól a négydimenziós téridő koordináták között képzett differenciálhányadosokig, melyekben megjelenik a metrikus tenzor is. Az erőn alapuló kapcsolat helyébe az energia és lendület tenzora lép, melyek felírásához eleve szükség van a metrikus tenzor ismeretére.. Ettől válik az egyenlet kezelése rendkívül nehézzé, mert eleve ismernünk kellene a metrikát, hogy hozzá kezdjünk az egyenlet megoldásához. Emiatt csak kivételes esetben van mód, hogy megoldást találjunk. Erre adott példát Schwartzschild, amikor a feladatot kéttest problémára egyszerűsítette és a gömb alakú Nap és a körülötte keringő szintén gömbalakú bolygó kapcsolatát vizsgálta. A számítások kiegészítették az eredeti Newton törvényt egy korrekciós erővel, amely szemben az 1/R2 távolságfüggéssel már 1/R3 szerint változik. Ez a relativisztikus korrekció azonban közvetlenül is származtatható az Einstein egyenletből való kiindulás nélkül. Ennek oka, hogy a Nap körül keringő bolygó mozgási energiája megnöveli a bolygó tömegét, ez felel meg az energia és tömeg közötti E = mc2 ekvivalencia elvnek, hiszen az energia együtt tartalmazza a nyugalmi energiát és a mozgási energiát, a megnövelt tömeg pedig – az Eötvös Loránd által bizonyított ekvivalencia törvény szerint – egyúttal nagyobb gravitációs erőt hoz létre. Ennek mértékét a gravitációs potenciális energia (GMm/R) aránya adja a bolygó mc2 nyugalmi energiájához képest1.

[1 A speciális relativitáselmélet kovariancia törvénye szerint a mozgási energia pc alakja (itt p a lendület) négyzetesen adódik össze a nyugalmi energiához:

                                     

Itt a közelítés annak az esetnek felel meg, amikor a mozgási energia sokkal kisebb a nyugalmi energiánál. Egyenletes sebességű mozgásnál a tömegnövekedés csak látszólagos, mert az inerciarendszer sebessége tetszőlegesen választható. Viszont a nem inerciális keringő mozgás esetén már valódi tömegnövekedésről beszélhetünk, ahol is a potenciális energia a mozgási energia kétszerese (lásd viriál tétel), vagyis a tömegnövekedés m – m0 = GMm/2Rc2 lesz. A mozgási energiát pedig keringés esetében az impulzusnyomaték négyzetével lehet megadni, ez jelenik meg a Schwartzschild által megadott kifejezésben. Érdemes még összevetni ezt a gravitációs tömegnövekedést az atommagok tömegdeficitjével, ahol kisebb a tömeg, mint ami a nukleonok (protonok és neutronok) számából következne. Itt azért alakul ki tömegdeficit, mert a nukleonok az erős kölcsönhatás révén kapcsolódnak össze, melynek során a fúziós reakcióban gammasugarak kibocsátására kerül sor, ami a visszamaradó energiát lecsökkenti. Gravitációs kötött állapot létrejöttekor, például amikor egy bolygó a Nap körül befogásra kerül, nincs kisugárzott energia.]

Einstein gravitációs egyenletének érvényességi köre

Térjünk most rá az értelmezési keretekre. Ebben válasszuk szét az alapgondolatot és a belőle származó gravitációs egyenletet. Két körülményt kell megvizsgálni!

  • Mekkora az a távolság, amelyen belül igazoltnak vehető a törvény érvényessége
  • Mekkora az a téridő görbület, amelynél ellenőrizhetjük a törvényt

A Naprendszeren belül rengeteg csillagászati adat támasztja alá a gravitációs egyenlet helyességét, ezek az adatok akkora távolságra vonatkoznak, melyek a fényév kevesebb, mint egy százalékát teszik ki. De mi van azon túl? Ha a Tejút határáig elmegyünk, akkor százezer fényévnyi távolságról beszélünk, azaz legalább tíz milliószor nagyobb távolságról van szó! Biztosak lehetünk benne, hogy Einstein és Newton gravitációs egyenletei ekkora távolságban is helyes eredményre vezetnek? Az óvatosság távolról sem alaptalan! A Naprendszerben keringő bolygók és égitestek sebessége jól követik a Kepler-Newton törvényt, a távoli bolygók keringési sebessége lassul az u2R = GM törvénynek megfelelően (Itt M a Nap tömege, G az általános gravitációs állandó), de a Tejút centrumtól távolabb keringő csillagok pályasebessége nem csökken a távolsággal, ami a 10-től 50 ezer fényévig 220-240 km/s körül van. Ráadásul a galaxis teljes tömegének vonzereje kevés ahhoz, hogy a nagy sebességgel keringő csillagokat pályán tartsa, azaz ne lépjenek ki a galaxisból.

Mit lehet tenni akkor, ha kiderül, hogy bizonyos esetekben a tapasztalati tények ellentmondanak valamilyen elméletnek? Két módon járhatunk el:

  1. Feltételezhetünk valamilyen láthatatlan, megfigyelhetetlen anyagot, vagy kölcsönhatást, amelynek hatása okozza az eltérést. Erre már korábban is volt példa, amikor Le Verrier francia matematikus azzal magyarázta a Merkur bolygó perihéliumának eltolódását, hogy létezhet egy megfigyelhetetlen sötét bolygó, a Vulkán, amely perturbálja a Merkur bolygó pályáját. Hasonló szerepet játszott az elektromágneses kölcsönhatás elméletében az éter fogalma is.
  2. Megadhatjuk a korábbi elmélet hatókörét, és kiegészíthetjük a korábbi elméletet abban a tartományban, ahol már eltérést tapasztalunk. Erre szép példa Einstein általános relativitáselmélete, melyből egy a bolygók keringését befolyásoló korrekciót adódik ki. Ez a korrekció akkor válik jelentőssé, ha erős gravitációs csatolás alakul ki a központi égitest és a bolygó között, a naprendszerben ez leginkább a Merkurra vonatkozik. Amint arra rámutattunk, ehhez a korrekcióhoz a Newton elmélet keretei között is eljuthatunk, ha támaszkodunk egyrészt az energia és tömeg ekvivalenciájára, másrészt az Eötvös-féle ekvivalencia elvre a tehetetlen és gravitáló tömeg között.

Honnan származik a sötét anyag koncepciója?

Nagy csillagászati távolságok esetén, vagyis akkora méretben, ami a Tejútra jellemző, eltérés lép fel a csillagászati tapasztalat és Einstein illetve Newton egyenlete között. Ebben a tartományban a relativisztikus és a klasszikus gravitációs elmélet lényegében azonos. Ne feledjük, hogy hatalmas a különbség a Naprendszer bolygóinak pályája (kb. egy ezred fényév) és a Tejút mérete (100 ezer fényév) között! A jelenleg széles körben elfogadott kozmológiai elmélet az első utat választja, amikor feltételezi, hogy létezik egy láthatatlan gravitáló anyag, a sötét anyag, amelynek gravitációs hatása tartja egyben galaxisunkat. Ennek az anyagnak mennyiségét mintegy hatszorosára teszik a látható anyaghoz képest.

Ennek a sötét anyagnak a feltételezése már korábban megtörtént Zwicky svájci-amerikai csillagász által, aki részletesen vizsgálta a Coma szuperhalmaz dinamikáját 1933-ban. Ez a tőlünk 320 millió fényévre levő gömbhalmaz 10 millió fényév átmérőjű és mintegy 3000 galaxis építi fel, és a galaxisok közötti tipikus távolság 1 millió fényév. Ennek az adatnak később, még nagy jelentősége lesz! A Doppler effektus alapján a külső galaxisok sebessége a centrumhoz képest 1000 km/s körül van. Zwicky a viriál-elvből indult ki és összevetette, hogy mekkora az arány a halmaz teljes mozgási és gravitációs potenciális energiája között. Az elmélet szerint a potenciális energia fele egyezik a mozgási energiával, viszont Zwicky számításai arra vezettek, hogy 450-szer nagyobb tömegre lenne szükség, hogy ez a feltétel teljesüljön.

A sötét anyag hipotézise további alátámasztást nyert a gravitációs lencsehatás megfigyelésével. Az egyes galaxisok képe megsokszorozódik amiatt, hogy a tér görbült szerkezetéhez igazodó fény lencse módjára viselkedik. Ez szintén az einsteini koncepcióból adódik, viszont a jelenség nagyobb intenzitással jelentkezik, mint amit a csillagok fényessége alapján számított tömeg indokolna. Ebből adódik a következtetés, hogy itt is döntően a sötét anyag alakítja ki a tér szerkezetét.

A sötét anyag koncepció ellentmondásai

Tehát sok minden szól a sötét anyag létezése mellett. De csak látszólag, mert itt is igaz, hogy az ördög a részletekben bújik meg! Az első kérdés, ami felvetődik, hogy miből is épülhet fel ez a sötét anyag? A látható anyag, mint jól tudjuk, az atommagokból, vagyis a neutronok és protonok sokaságától származik. Létezne talán valamilyen elektromágnesesen megfigyelhetetlen – de gravitációs hatással rendelkező – részecske is (WIMP2), vagy van valamilyen megfoghatatlan kontinuum, valamiféle éter? Spekulációk sokaságával találkozhatunk a szakmai irodalomban is. Több mint egy tucat csillagászati expedíciót indítottak útnak, hogy a sötét anyag nyomára bukkanjanak, de teljes lett a kudarc. Baj van a számokkal is, a Coma klaszter esetén 450, a Tejút esetén 6-szoros, a gravitációs lencsehatás esetén 3-szoros az arány, amit a sötét anyag mennyiségére kaptak. Baj van a sötét anyag térbeli eloszlásával is, a Coma halmazban azonos a sötét és látható anyag eloszlása, viszont a Tejútban csak úgy lehet értelmezni a csillagok egyenletes keringési sebességét, ha a sötét anyag a galaxis perifériáján helyezkedik el.

[3 WIMP azaz „weakly interactive massive paticle”, azaz gyengén kölcsönható tömeggel rendelkező részecske.]

A gravitációs elmélet kiterjesztéséhez Hubble tágulási törvényén át vezet az út!

Induljunk el hát a másik úton, nézzük meg, hogy hol érvényes a jelenlegi gravitációs elmélet és hol kell azt kiegészíteni? A galaxisok távolodnak tőlünk. Hubble amerikai csillagász állapította meg, hogy minél távolabb van tőlünk egy galaxis, annál nagyobb a vöröseltolódás, azaz annál nagyobb a v = H·D távolodási sebesség, ahol D jelöli a távolságot és H a Hubble konstans. Ezt a távolodást értelmezzük úgy, hogy a tér tágul, és emiatt figyeljük meg, a galaxisok vöröseltolódását. Ez a törvény valójában gyorsulási törvény, hiszen sebességváltozásról van szó. A relativitáselmélet alapelve, hogy minden kölcsönhatás fénysebességgel terjed, ezért a D távolságból érkező információ t = D/c idő alatt jut el hozzánk, ez a retardációs idő. Ez alapján a tágulási gyorsulás:

Ez összevetve a földi gravitációs gyorsulással (g = 9,81 m/s2) tíz nagyságrend a különbség, amiért nem figyelhető meg földi körülmények között, viszont elvi szempontból mégis jelentős, mert emiatt a táguló univerzum nem tekinthető inercia rendszernek. A relativitáselmélet Lorentz kontrakciós szabálya szerint a v sebességű mozgás irányában, vagyis a tér tágulásánál sugárirányban, a távolság rövidülni fog:

                                             

A kör kerülete, illetve a gömb felszíne merőleges a sugárra, ezért a táguló mozgás nem változtatja meg a kerületet, illetve a felületet, vagyis a kerület és átmérő aránya többé nem π lesz, hanem annál nagyobb. Vagyis kilépünk az eukleidészi geometria axiómarendszeréből, még pedig a Bolyai és Lobacsevszkij által leírt hiperbolikus geometria felé. Ez pont fordítottja az elliptikus geometriának, amely a Riemann által kiterjesztett geometriai koncepció másik változata Ennek különös jelentősége van az einsteini gravitációs koncepcióban, amely a gravitációt a térgeometria görbületével értelmezi. Ugyanakkor az einsteini vízió csak elliptikus geometriáról beszél. Ennek oka, hogy Einstein a gravitációs vonzást akarta értelmezni, amikor a testek egymás felé mozdulnak a gravitációs vonzás miatt, ahogyan a párhuzamos egyenesek is egymásfelé hajlanak. Ez pont fordítottja a hiperbolikus geometriának, ahol a párhuzamos egyenesek széttartanak. Az einsteini koncepciót kiterjesztve az intergalaktikus térre, azt kapjuk, hogy nagy távolságban taszítják egymást a galaxisok, vagyis a galaxisok gyorsuló szétterjedését a galaxisok között fellépő antigravitációs taszítás okozza. Ezzel eljutottunk a kozmológia egyik nagy rejtélyéhez, amely az ismeretlen eredetű sötét energiával értelmezi a galaxisok gyorsuló szétrepülését, vagyis az univerzum tágulását. A sötét energia tehát nem más, mint az univerzum többszáz milliárd galaxisának antigravitációs energiája. Az ősrobbanás utáni szétáradás teremti meg azt a hiperbolikus geometriát, amely a későbbiekben – és a jelenben is – gyorsulva tarja fenn az univerzum tágulását. Másszóval a Big Bang kezdeti robbanása teremti meg a későbbi gyorsuló tágulás előfeltételét.

Térjünk vissza a gravitációs vonzás eredetéhez!

A táguló univerzum magyarázatának legfontosabb megállapítása, hogy eleve létezik egy olyan térmozgás, amely a tér hiperbolikus geometriájához vezet. Térjünk most rá Einstein hipotézisére, aki a tömeg hatására létrejövő elliptikus geometriáról beszél. De hogyan görbíti meg a tömeg a teret, hogyan lesz a kör kerületének aránya az átmérőhöz viszonyítva kisebb, mint π értéke? Forduljunk ismét a Lorentz kontrakció szabályához, hogy megtaláljuk a választ! Körmozgás esetén csak a kerület hossza csökken, a rá merőleges sugár változatlan marad, és így elliptikus geometriához jutunk, amelyben tényleg kisebb a kerület és az átmérő aránya π értékénél. A Kepler törvényben az m tömegű bolygó az M tömegű Nap körül az u2R = GM szabály szerint kering, ha az m tömeg kicsi M-hez képest. Tehát a keringő test tömegétől független a sebesség, legalább is addig, amíg a mozgó tömeg kicsi a keringést előidéző tömeghez képest. Indokolt ezért a feltételezés, hogy a nulla tömegű tér is foroghat a tömeg körül! Innen származik a hipotézis, hogy a tömeg megforgatja maga körül a teret a Kepler szabálynak megfelelően. A tömeg teret forgató hatása fejezi ki azt a felfogást, hogy valójában a tér és az anyag egységet alkot, a kettő kapcsolata kölcsönös. A Föld körüli pályán levő űrhajóból kitett test együtt kering az űrhajóval. Fogjuk úgy fel a keringő mozgást, hogy valójában a forgó tér viszi magával a testeket. A tér mozgásának viszont nincs kitüntetett forgástengelye, a gömbszimmetrikus mozgás megköveteli, hogy a tér azonos módon forogjon két tengely körül. Ennek megértésében segít a kvantummechanika szemléletmódja, amely nem a tér és idő koordinátákkal írja le a mozgási pályát, hanem mozgási állapotokról beszél a tér és a valószínűség dimenziójában. A gömbszimmetrikus mozgásállapotban nincs a tér forgásának kitüntetett tengelyiránya, minden forgástengely egyformán valószínű. Evvel szemben a klasszikus pályafelfogás szerint a tömeggel rendelkező objektumok keringése nem lehet gömbszimmetrikus, hanem a lehetséges tengelyirányok közül valamelyik kiválasztásra kerül, és ellipszis váltja fel a körpályát, függően a perdület irányától és nagyságától. Az Einstein által megalkotott modellben a gravitációt a tér görbületi struktúrája idézi elő, ezt egészítjük ki avval a kérdéssel: hogyan képes a tömeg görbületet létre hozni a térben?

Amikor megalkotunk egy modellt, felvetődik a kérdés: mi annak feltétele, hogy a modell helyes legyen? Ehhez két követelménynek kell teljesülni: legyen összhangban a megfigyelésekkel, és ne legyenek benne egymásnak ellentmondó premisszák.

Az eddigiekben kétféle térmozgásról volt szó, most kapcsoljuk össze a kettőt! Mindkettő a tömeg hatása: az egyik a tágulás, a másik a gömbforgás, az egyik galaktikus távolságban érvényesül, a másik kisebb távolságban, például a Naprendszeren belül, az egyik antigravitációs taszítást, a másik gravitációs vonzást hoz létre a tömeggel rendelkező testek között. A kérdés természetesen felmerül, hol van az elválasztó határ?

Mezőelméleti kitekintés

Az elméleti fizika százév óta megoldatlan kérdése, hogy nem sikerült kvantumos gravitációs elméletet kidolgozni annak mintájára, ahogy az elektrodinamika kvantummező elmélete, a QED (Quantum Electro-Dynamics) működik. Atomokban és molekulákban az elektron állapotok közötti ugrásokat elektromágneses sugárzás kibocsátása és elnyelése valósítja meg, és ez a sugárzás fotonok által közvetített kvantumokban megy végbe. A mezőelmélet azonban nem csak az ugrásokat írja le fotonokkal, hanem a kölcsönhatási erőt is fotonokkal építi fel, ezek a kibocsátott és elnyelt, de nem látható virtuális fotonok. Vajon miért vallott kudarcot a sok erőfeszítés, hogy hasonló kvantumos folyamatot találjunk a gravitációs kölcsönhatás számára is? Ennek oka, hogy összhangra van szükség a kölcsönhatásról szerezhető információ és a választott elmélet struktúrája között. Rossz úton indulunk el, ha valamilyen elméleti előfeltételt akarunk ráerőltetni egy fizikai folyamatra. Konkréten szólva: szemben a molekulaképződés és magfúzió folyamataival, a gravitációs kötött állapot létrejötte nem jár együtt megfigyelhető sugárzással, e-nélkül pedig nem kaphatunk kvantumos információt. Valamilyen közvetítő folyamatra viszont szükség van, hogy a távoli objektumok hatással legyenek egymásra, és ez a hatás – a relativitáselmélet játékszabályai szerint – fénysebességű terjedéssel valósuljon meg. Ezt a közvetítő mechanizmust a gömbszimmetrikus forgásba hozott tér alkotja meg, ahol a forgás egyidejűleg két tengely körül történik, akkora frekvenciával, amely megfelel a Kepler törvénynek. Ezt a térforgást nevezzük a továbbiakban kepleronnak, amely csak korlátozott értelemben tekinthető részecskének, mert nem sorolható be a részecskefizika spinnel rendelkező fermionjai és bozonjai közé. Ennek oka, hogy a kepleron nem rendelkezik perdülettel (spinnel) eltérően a fotonoktól. A kepleron mechanizmus tulajdonságait a fotonnal való összehasonlításon keresztül érthetjük meg. Ennek alapja, hogy a fotonokat fénysebességű forgások alkotják, míg a kepleronok forgási sebessége nem érheti el a fénysebességet, sőt a kerületi sebesség még csökken is a távolsággal az u2R = GM Kepler szabály szerint. Nem árt hangsúlyozni, hogy a forgási és a terjedési sebesség nagysága különbözik a kepleronoknál, szemben a fotonokkal, ahol a két sebeség azonos és c-vel egyenlő! A kepleronok abban már hasonlítanak a fotonokra, hogy szintén fénysebességgel terjednek, és a részecskeintenzitás az 1/R2 szabály szerint csökken. További különbség a fotonokhoz képest, hogy terjedésük során átalakulnak a Hubble-féle tágulási szabály következtében, és intergalaktikus távolságban gravitációs vonzás helyett már antigravitációs taszítást indukálnak a tömegek között. Ennek megfelelően a tömegek között fellépő erőnek is két arca van: lehet taszító vagy vonzó akárcsak az elektromos erő, de ez nem a tömeg eltérő jellegéhez (a töltés lehet negatív, vagy pozitív, szemben a mindig pozitív tömeggel), hanem a távolsághoz kapcsolódik.

A kepleronok és fotonok közötti további különbség a megfigyelhetőségben van. Fotonok esetén egyaránt beszélünk megfigyelhető és virtuális részecskékről, ugyanakkor megfigyelhető kepleron nem létezik. Kizárólag virtuális kepleronokról beszélhetünk, melyek szerepe, hogy folytonos emissziójuk és abszorpciójuk révén közvetítsék a kölcsönhatást két tömeg között. Ez a folytonosság specifikus tulajdonság, szemben a fotonok kvantumokban történő emissziójával és abszorpciójával. Az erőhatás kiváltója a lendületváltozás, ezzel a lendületváltoztató képességgel rendelkeznek a kepleronok is, bár nincs tömegük hasonlóan a fotonokhoz. A virtuális kepleronok felhőként veszik körül és kísérik a tömeget, úgy is mondhatjuk, hogy ezek a mozgó részecskék láthatatlan „küldöttei”. Ha egy másik tömeg ebbe a felhőbe kerül, a felhő belső tartományában vonzás, távoli régiójában taszítás alakul ki a kepleronok közvetítésével.

A Newton törvény reprodukálása kepleronokkal

Nézzük meg, hogyan jutunk el a Newton törvényhez abban a modellben, ahol a tér kepleron forgása hozza létre a görbült geometriát! A görbület a gömb felületének és sugarának viszonyával adható meg:

                                                       

A nulla görbület felel meg az eukleidészi geometriának. A relativitáselmélet alapvető megállapítása szerint az m tömeg nyugalmi energiáját az E = mc2 tömeg-energia ekvivalencia elv fejezi ki. A részecskék fénysebességű forgás modelljében ezt az energiát a forgás mozgási energiájaként értelmezhetjük. Az u = c esetben viszont a görbület a  ̶1 értéket veszi fel, vagyis a részecske nulla felületű egydimenziós objektum, amelynek azonban van egy véges r = c/ω sugara, ahol ω a fénysebességű forgás körfrekvenciája. A fénysebességű forgás mc2 mozgási energiáját az egységnyi görbülethez tartozó  ̶ mc2 potenciális energia egyenlíti ki. Így jutunk el ahhoz a felfogáshoz, hogy a térgörbület és mc2 szorzata az m tömeg görbült térben felvett potenciális energiája! A gravitációt pedig szemléletesen úgy képzelhetjük el, hogy a gravitációt létrehozó M tömegű részecske r sugarú „lapátja” felkeveri a környező teret, megalkotva azt a görbületi struktúrát, amit kepleronnak nevezünk.  Ha most egy másik m tömeg ebbe a „hullámtérbe” került, az a görbülettel arányos potenciális energiára tesz szert:

                             

Itt az u2R = GM Kepler törvényt használtuk fel. Gondolatmenetünk megfordítja a szokásos utat, mert nem a Newton törvényből származtatjuk a Kepler szabályt, hanem fordítva, a Kepler szabály alapozza meg a Newton törvényt.

Lépjünk tovább, és származtassuk a gravitációs erőt R szerint deriválva, azaz negatív gradienst képezve:

                                                     

A kepleron részecske felfogásában úgy is értelmezhetjük az m tömegre ható gravitációs erőt, hogy azt az M tömeg által kibocsájtott GM/R2c2 intenzitású kepleronok hozzák létre. Látható tehát, hogy a kepleron elv tényleg elvezet a Newton törvényhez. Mint már említettük, nem csak a Newton törvény reprodukálható, hanem a relativisztikus járulék is. Ehhez csupán két ekvivalencia szabályra van szükség, egyrészt a tömeg és energia, másrészt a gravitáló és a tehetetlen tömeg között.

Gravitációs határtávolság

Alkalmazzuk az einsteini koncepciót, amely összeköti a gravitációt és a térgörbületet, hogy eljussunk az antigravitációs erőhöz! Ehhez a tér tágulásából eredő sugár irányú kontrakciót vesszük számításba. Induljunk ki abból a tartományból, ahol a v = H·D tágulási sebesség kicsi a fénysebességhez képest! Ekkor egy közelítő görbületi formula adható meg4:

                                                 

 

[4A pontos görbületi formulát két szöggel adhatjuk meg:

sina= u/c      és    sinβ = v/c

Ekkor a Lorentz kontrakció mértéke cosa, illetve cosβ, a görbületet pedig a kettő együtt adja meg:

                                                 

 

A kibocsátási helytől távolodva a tágulási sebesség növekszik, ugyanakkor a Kepler sebesség csökken, amiért létezik egy D = R távolság, ahol a két sebesség megegyezik, és a görbület nulla lesz:

                                                               

Ez a sugár kijelöl egy tértartományt, amelyben elliptikus a geometria. Ennek térfogata arányos a benne foglalt tömeggel:

Ezt a határtávolságot nevezhetjük inverziós sugárnak is, ahol a gravitáció már antigravitációba megy át. A kepleron koncepció érvényessége azon áll, vagy bukik, hogy mekkora az a határtávolság, ahol a gravitáció átmegy antigravitációba. Tejút esetén megbízható becsléssel rendelkezünk a tömeg értékére. Mivel olyan modellt állítunk fel, ahol a csillagok keringési sebességét nem a sötét anyag koncepcióra alapozzuk, ezért a szakirodalomban közölt adatokból csak a látható anyagot vesszük figyelembe: MTejút = 0,5·1042kg.

A G = 6,67·10-11m/kgs2 és H = 2,3·10̶10 1/s értékek alapján 2 millió fényév távolságot kapunk a határtávolságra. Ez az érték pontosan illeszkedik a csillagászati megfigyelésekhez! Jóval nagyobb, mint a Tejút 100 ezer fényévnyi átmérője, és közel megegyezik a legközelebbi galaxis, az Androméda 2,5 millió fényévnyi távolságával. A tipikus galaxis közi távolság 5 millió fényév, vagyis ennél nagyobb, és így a galaxisok már taszítani fogják egymást. Kivételt képeznek a Coma szuperhalmaz galaxisai, melyben a szomszédos galaxisok távolsága 1 millió fényév. Ennek azért van jelentősége, mert emiatt az egész halmaz gravitációsan összekötött csillagászati objektumnak tekinthető. Az is világossá válik, hogy miért csak 10 millió fényévnél távolabbi galaxisoknál érvényes a vöröseltolódás Hubble törvénye, ugyanis ekkora távolság szükséges ahhoz, hogy a lokális mozgások tipikus sebességét meghaladja a tágulási szabálynak megfelelő érték.

Makroszkopikus kepleronok kialakulása

De mekkora a galaxisokat egymástól eltaszító antigravitációs erő? Vizsgáljuk meg két galaxis között az antigravitációs kölcsönhatást, amikor távolságuk meghaladja az inverziós határt!

Hogy eljussunk idáig, előszőr a nukleonok gravitációs összegzési szabályait kell tisztázni. Az anyagi objektumok tehetetlen tömegének döntő részét a nukleonok adják ki, ehhez az elektronok kevesebb, mint egy ezreléket adnak hozzá. Az Eötvös-féle ekvivalenciaelv szerint, azonosan adódnak össze a tehetetlen és a gravitáló tömegek. Ez vonatkozik az atommagok tömegére is, amely kisebb, mint a benne összekötött nukleonok teljes tömege, ezt nevezzük tömegdeficitnek. Az ekvivalencia elv értelmében a tömegdeficit egyúttal gravitációs deficitet is jelent. Ennek oka, hogy a nukleonokat összekötő erős kölcsönhatás sokkal-sokkal erősebb, mint a gravitációs erő. Ez megnyilvánul a nukleonok közötti rendkívül rövid távolságában, ami 10-15 m körül van. Ezt összevetve a nukleonok 20 cm körüli inverziós sugarával, az arány több, mint 15 nagyságrend. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az erős kölcsönhatás egybe forrasztja az egyes nukleonok által kibocsátott elemi térforgásokat, és az egyedi nukleon szintű kepleronok atommag szintű kepleronná egyesülnek. Bár az elektronok tömege kevesebb, mint egy ezrelék az atommaghoz képest, de ez is hozzájárul az atom gravitációs hatásához. Itt az összeforrasztó hatást az elektromos erő nagysága adja a gravitációs erőhöz képest. Az elektron keringési sugara 10-10 m körül van, ami 10 nagyságrenddel kisebb az inverziós sugárnál. Kondenzált fizikai fázisban is hasonló az atomi távolság, itt a szomszédos atomok által kibocsájtott elemi kepleronok olyan 1/R2 szerint csökkenő görbületi profilokat hoznak létre, ahol az átfedés tökéletes, vagyis a görbületek összeadódnak. 

A szomszédos atomok Kepler forgásai tehát összeadódnak, de hogyan változik a helyzet csillagászati objektumok esetén, ahol jóval nagyobb a méret, mint az egyedi nukleonok inverziós sugara? A kérdésre választ a Newton féle gömbhéj szabály ad: ha homogén szerkezetű gömbalakzat gravitációs erejét számítjuk, akkor azonos eredményt kapunk, ha az egész tömeget a középpontba helyezzük el. Ezért beszélhetünk makroszkopikus kepleronról csillagok és bolygók esetén.  Bár elemirészecske szinten a gravitáció rendkívül gyenge, csillagászati szinten már domináns erővé válik. Ezt az utat a többi kölcsönhatás kövezi ki, amikor létrejönnek a hatalmas fizikai objektumok, a csillagok és bolygók.

Tipikus méretű csillag esetén a makro kepleron inverziós sugara a (8) egyenlet alapján 1000 fényév körül van. De hogyan adódnak össze a görbületi profilok a csillagok között? A galaxisok csillagsűrűségéből adódó csillagközi távolságok kisebbek az inverziós sugárnál, ezért közöttük vonzás alakul ki, de ekkor csak a görbületi profilok széle fed át, és  nincs szó homogén szerkezetű nagy sűrűségű gömbről, amiért a csillag dimenziójú makro kepleronok már nem nőnek össze, egymástól függetlenül építik fel a kölcsönhatást a galaxison belül és a galaxisok között. Ebben az értelemben beszélhetünk a kepleronok részecske modelljéről. Mindaddig, amíg a csillagok távolsága az inverziós sugárnál kisebb, még egybefüggő gravitációs tömböt alkot a galaxis, és emiatt a galaxis inverziós sugara arányosan nő a tömeggel, és jóval nagyobb lesz a makro kepleronoknál. (Itt megemlítjük, hogy az akkora csillagászati egységeknél, mint a mi Naprendszerünk, ahol a bolygó távolságok nem haladják meg a fényév századrészét sem, a távoli galaxisból érkező makro kepleronok nem befolyásolják a bolygók keringését. Számottevő antigravitációs hatást a Tejútban csak az 1000 fényévet meghaladó távolság felett várhatunk.) 

Az antigravitációs erő nem csökken a távolsággal!

A részecske modell szerint az M tömegű galaktikából kibocsájtott kepleronok intenzitását a GM/R2c2 függvény írja le. Az intergalaktikus tér görbületét az egyes kepleronok által előidézett H2R2/c2 görbület és az intenzitás szorzata adja meg:

                                           

Az inverziós határnál távolabb, a távolság négyzetével arányos görbületet éppen kiegyenlíti a kepleronok számának csökkenése. Ekkor az M1 és M2 tömegű galaxisok közötti antigravitációs taszítási erő:

                                                       

A 2-es faktor onnan származik, hogy az M1 tömeg gravitációs mezőjében M2, az M2-jében az M1- re gyakorolt hatást kell számításba venni. Ennek oka, hogy M1 jelene kapcsolódik M2 múltjához és fordítva Ml múltja M2 jelenéhez.

Az antigravitációs erő különleges tulajdonsága, hogy két galaxis között a távolságtól független a taszító erő. Ez magyarázza, hogy miért olyan nagy az univerzum táguláshoz rendelt sötét energia: ez a kozmológiai becslések szerint az univerzum teljes energiájának 65-70 százalékát teszi ki. Ennek valódi forrása ugyanis az univerzum hatalmas számú galaxispárja, ami többszáz milliárdszor többszáz milliárdot, vagyis összességében 1023 számú galaxispárt jelent.

Az a nevezetes lambda tag!

Einstein, amikor megalkotta gravitációs egyenletét, önkényesen kiegészítette egy L-val jelölt taszítási taggal, hogy magyarázza, miért nem omlik össze az univerzum, ugyanis kell valami, ami ellensúlyozza a vonzást a tömegek között. Ez a taszító kölcsönhatás mindenütt jelen van és a tér a priori görbületével arányos. Alaposabb meggondolások azonban kiderítették, hogy ez a modell nem hozhat létre sztatikusan stabil univerzumot, viszont jól használható a táguló univerzum kozmológiájában. Így aztán a jelenleg széleskörben elfogadott L-CDM kozmológiában5 a sötét energiának nevezett járulék központi szerepet játszik. A (10) egyenlrtben megadott antigravitációs erő pontosan azt a szerepet játssza el, mint Einstein elméletében a L tag, csakhogy ez nem a tér apriori szerkezeti tulajdonsága, hanem az univerzum teljes tömegének antigravitációs hatása.

[5 A CDM a sötét anyag hőmérsékletére utal (Cold Dark Matter), mert egyes hipotézisek forró, meleg illetve hideg sötét anyagról beszélnek, de a ma elfogadott nézet szerint a „hideg sötét anyag” a befutó.]

A gravitáció és a préshatás összjátéka a Tejút szerkezetében

Korábbi írásban foglalkoztunk a gömbszerű csillagászati objektumok kialakulásával. Ebben kulcsszerepet tölt be a gravitációs erő és a nyomás változása, amikor a centrum felé haladunk. Közeledve a centrumhoz az erő egyre kisebb és a centrumban már „súlytalanságról” beszélhetünk, ezzel szemben a nyomás összegezi a felületre ható erőt, amely maximális lesz a középpontban. Bár a Tejút nem gömbszerkezetű, inkább egy lapos forgó koronghoz hasonlít, amelynek spirális karjai vannak, néhány tanulság mégis átvehető. Az egyik a gravitációs erő változása, amely lecsökken a középpontban, a másik a nyomás növekedése. A lecsökkent gravitációs erő miatt a csillagok keringési sebessége a centrumban viszonylag kicsi, majd kifelé haladva növekszik, a belső szakaszban a v = ωR szabály szerint. A centrum nagy nyomására utal, hogy a belső tartományban hatalmas a csillagsűrűség, ami a központi gömb, illetve rúdalakú csoportosulásban mutatkozik meg. Ugyanez a nyomás hozza létre a hatalmas méretű fekete lyukat is a centrumban.

Haladjunk kifelé a Tejút centrumából, 5 ezer fényév körül már új jelenségre figyelhetünk fel! Ugyanis innen kifelé egészen az 50 ezer fényéves galaxishatárig a csillagok keringési sebessége alig változik, vagyis nem követi a Kepler szabálynak megfelelő csökkenést. Az eddig elmondottak alapján már gyanakodhatunk, hogy itt a távoli galaxisokból származó antigravitáció játszhat szerepet. Ennek megértéséhez képzeljük magunk elé az egész univerzumot több száz milliárd galaxisával! Válasszunk ki egy pontot valahol az univerzumban, ide fut be a sok galaxis antigravitációs taszító ereje. A kép hasonló ahhoz, ahogy a Föld középpontjában az erők kiegyenlítik egymást. Most is ez történik a galaktikus eloszlás közel homogén jellege miatt, csak itt a minden irányból érkező taszítóerő játssza el ugyan azt a szerepet, mint a Földben a centrum irányába ható gravitáció. De mi történik azokban a tértartományokban, ahol gravitációs erővel összekapcsolt csillagvonulatok vannak, és elliptikus geometria alakul ki? Itt a csillagászati alakzat felületére az antigravitációs erő nyomást gyakorol, és az egységnyi felületre jutó préselő erő mindenütt azonos lesz, legalábbis olyan mértékben, amennyire a galaxisok eloszlása homogén. Szemléletesen ezt úgy képzelhetjük el, hogy a galaxisok elliptikus szigeteit a környező hiperbolikus óceán préseli össze. Viszont eltérő lesz a préshatás, attól függően, hogy milyen a csillaghalmaz alakja és mekkora a felülete. Az összepréselt elliptikus „szigetek” tömegsűrűsége megnövekszik és így nagyobb lesz ott a tér görbülete is. Emiatt a külső préshatás pontosan azt a szerepet játssza el, amit a jelenlegi kozmológia a sötét anyagnak tulajdonít: stabilizálja a keringő csillagok pályáját és megnöveli a gravitációs lencsehatást.

Hogyan változik az egyes csillagok pályája a Tejútban az antigravitáció miatt? A külső préshatás a csillagokat ugyanúgy a centrum felé nyomja, ahogy a gravitációs erő. Kifelé haladva a Tejútban a a gravitációs vonzó erő 1/R2 szerint csökken, de erre rárakódik a külső préshatás, és végeredményben 1/R tempójú lassabb csökkenés jön létre (lásd az 1. és 2. ábrát). Az erőprofil megváltozott karakterisztikája visszaigazolja a Milgrom által felállított MOND6 modellt, de ehhez nincs szükség a newtoni dinamika megváltoztatására, mert a külső préshatás már kielégítő magyarázatot kínál.

[6 MOND = Modified Newtonian Dynamics, kidolgozója Milgrom izraeli fizikus.]

Hogyan változik meg a csillagok keringési pályája a galaxis külső tartományában, ahol domináns az antigravitációs nyomás? Az olyan felépítésű galaxisokban, mint a Tejút, amely lapos koronghoz hasonlít, az antigravitációs „súly” akkora felületre hat, amely arányos a centrumtól való távolsággal, és ezért a csillagokat pályán tartó erő épp úgy 1/R függést mutat, mint a centrifugális erő, amiből már következik, hogy a csillagok keringési sebessége közel azonos lesz a Tejút centrális tartományától eltekintve.

1. ábra.  A korong alakú struktúrát kívülről érő nyomó erő csökkenő felületre hat, ezért a centrum felé haladva sűrűbbek az erővonalak, és ennek mértékében növekszik a nyomás.  A nyomóerő iránya megegyezik a gravitációs vonzás irányával

Nem kell tehát szofisztikált sötét anyag térképeket rajzolni, hogy magyarázzuk a csillagok közel azonos keringési sebességét a Tejútban, elég ehhez figyelembe venni a galaxis alakját. A görbületi profil 1/R2 karakterisztikája helyett kialakuló 1/R függést mutatja a 2. ábra.

 2. ábra. Görbületi profilok a spirális karok síkjának peremén. Az antigravitációs kompresszió összenyomja a galaxist és átalakítja a piros vonallal jellemzett 1/R2 lefutású Newton gravitációs profilt 1/R lefutásra, egyezően a MOND elmélettel (szétváló fekete vonal). A kék vonal mutatja az inverziós határnál előjelet váltó kepleron profilt külső kompresszió nélkül.

Összegezzük az elmondottakat! A vázolt kozmológiában a sötét anyagnak tulajdonított gravitációs erőt az univerzum százmilliárdnyi galaxisának préshatása helyettesíti. A kiegészítő erő az einsteini koncepció szerint kiegészített görbülettel értelmezhető. Ez úgy fogható fel, hogy a hatalmas kiterjedésű intergalaktikus tér hiperbolikus geometriájában elszigetelt elliptikus mélyedések vannak, ezek a galaxisok, melyekben a görbületet lefelé nyomja az antigravitációs préshatás. A helyes kérdés nem is az, hogy milyen többleterő tarja vissza a csillagokat, hanem az, hogy miért gyorsul fel a keringés. A viriál elv alapján adhatunk erre választ. Ez az elv összeköti a potenciális és a mozgási energiát, mégpedig a gravitációs erő távolságfüggése alapján a mozgási energia a potenciális energia fele lesz. Mivel a gravitációs potenciált az antigravitáció felerősíti, ez együtt jár a kinetikus energia növekedésével, ami pedig a csillagok keringési sebességének felgyorsulását idézi elő.

A Tejút peremétől befelé haladva a centrum irányába, elérünk egy határhoz, amin belül már az 1/R2 szerint változó gravitációs erő lesz domináns, ez okozza, hogy a galaxis magjában megjelenik egy gömb, illetve rúdszerű alakzat. A galaxis lapos szerkezete is a préshatásnak tulajdonítható, hiszen a síkra merőlegesen nincs jelentős kifelé ható centrifugális erő. Számtalan fonal és síkszerű elrendezést lehetett megfigyelni galaxis halmazokban, ami szintén az antigravitációs nyomás jelenlétére utal.

Az antigravitációs préshatásra épülő koncepció lényeges hozadéka, hogy feloldja a sötét anyag eloszlására és nagyságára vonatkozó magyarázatok ellentmondásait. Így például a Coma szuperhalmaz esetén a 10 millió fényév sugarú objektum óriási felületén adódik össze a nyomóerő, ami magyarázza, hogy miért kapott Zwicky olyan nagy értéket (450 szerest) a sötét anyag mennyiségére. A Tejút felülete ennél már jóval kisebb, ezért ott a sötét anyag mennyiségére jóval kevesebb (hatszoros) értéket kaptak. Világossá válik a Tejút csillagtérképének eloszlása is. A külső nyomóerő nem tökéletesen szimmetrikus, ami forgatónyomatékot gyakorol a galaxisra, és forgásba hozza. Ez a forgás hozza létre a spirálkarokat és alakítja ki a lapos korongalakú formát. A korong vastagsága azért kisebb, mert a síkra merőlegesen nem lép fel centrifugális erő, ami ellensúlyozná a külső nyomást.

 3. ábra. A Tejút oldalnézeti képe. A kék vonal mutatja a gravitációs erőt, a piros az antigravitáció préshatását

Az antigravitációs préshatás segítségével elkerülhetjük az olyan kínos magyarázkodást is, ami a „Nagy Vonzó” feltételezésére vezetett. Kimutatható ugyanis, hogy a Tejutat magában foglaló nagyobb halmazban nem érvényes a vöröseltolódás Hubble szabálya, ami avval magyarázható, hogy a Tejút meglepően nagy (600 km/s) sebességgel rohan egy másik galaxishalmaz felé. Ezt magyarázzák avval, hogy létezik egy megfigyelhetetlen és Tejútnál akár milliószor nagyobb szuperhalmaz, és ez fejt ki vonzó hatást. Ennek láthatatlanságát úgy magyarázzák, hogy balszerencsénkre a keresett objektum épp a Tejút síkjának túloldalára esik, és így a Tejút eltakarja előlünk. Nem könnyebb ezt úgy magyarázni, hogy az antigravitációs erők egyenetlenségei adnak lökést galaxisunknak?

Néhány szó az univerzum szerkezetéről

Felvethető a kérdés, hogy van-e a térgörbület mértékének felső határa? Einstein egyenlete nem ad meg ilyen határértéket. Fekete lyukak kialakulása rendkívül nagy tömegsűrűséget igényel. Arra számos csillagászati megfigyelés utal, hogy fekete lyukak tényleg léteznek. Ezek képződéséhez leginkább a neutron csillagok lehetnek alkalmasak nagy anyagsűrűségük miatt. Ez felveti azt a kérdést, hogy mikor válhat dominánssá a gravitációs erő az erős kölcsönhatással szemben? Ehhez is adhat járulékot a külső antigravitációs nyomás, elősegítve a nagyobb anyagsűrűség kialakulását. 

Az Einstein egyenletnek azonban létezik olyan elfajult megoldása is, amit féreglyuknak neveznek. Ez elvben lehetővé tehet olyan „utazást”, amely meghaladná a fénysebességet. Ennek kísérleti ellenőrzése természetesen lehetetlen, ezért felmerül a kérdés, lehet, hogy ekkor az érvényességi határ túllépéséről van szó?

Az univerzumban a galaxisokat hatalmas méretű üres tér veszi körül. Mi ennek az oka? A választ a galaxisok hatalmas száma adja meg, amely egyrészt az antigravitációs taszítás miatt széttolja a galaxisokat, másfelöl pedig nyomásával összepréseli a csillaghalmazokat.  A hiperbolikus geometria kialakulása geometriai szükségszerűség, amit görbületkiegyenlítési szabálynak nevezhetünk. Ha a térben létezik nagyszámú negatív görbületű centrum, akkor azokat a köztes tartományban pozitív görbületek veszik körül, ahogy a hegyek is völgyekkel váltakoznak.

Az univerzum hatalmas galaxisközi terének hiperbolikus geometriájára csillagászati adatok is utalnak. Becslések szerint itt a H atomok sűrűsége rendkívül kicsi, nem haladja meg az egyet köbméterenként. A H atom tömegét alapul véve a (8) összefüggésben megadott gravitációs határ 20 cm, vagyis kisebb, mint az atomok távolsága az intergalaktikus térben, és ezért nem jön létre gravitációs vonzás az atomok között a galaxisokat elválasztó térben. Ellenkező a helyzet a Tejút csillagközi terében, ahol köbméterenként az atomok száma már millió körül van, vagyis a csillagközi tér gravitációsan összekötött kontinuum. Másszóval a galaxisban nincsenek hiperbolikus „lyukak”.

Einsteinnek a tér görbületére vonatkozó koncepcióját a LIGO7 kísérletek [7Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory] is alátámasztják. A metrikus tenzor 10 független paraméteréből felépíthető egy olyan kombináció, amely megfeleltethető az általunk bevezetett görbületnek, a többi 9 paraméter a téridő aszimmetriáját írja le. Hogyan jöhet létre térbeli aszimmetria? Erre példa két fekete lyuk találkozása, mert a közöttük lévő tengely kijelöl egy irányt. Összeolvadáskor eltűnik a tengely és a térbeli szimmetria megszűnése rengeti meg az univerzumot, ami rezgést idéz elő a LIGO kísérletben szereplő két egymásra merőleges kar interferométerében.

Összefoglalás

Einstein általános relativitáselmélete fényt derített a gravitáció eredetére, de mint minden törvényt, így egyenletét is az teszi teljessé, ha meghatározzuk az érvényességi határokat. A koncepció lényege a tér görbült struktúrája, amely azonban nemcsak gravitációs vonzást, hanem antigravitációs taszítást is létrehozhat. Ez a taszítás okozza az univerzum tágulását, és teremti meg a galaxisok elliptikus tartományait körülvevő hiperbolikus teret, amelynek geometriai alapvetését Bolyai János és Lobacsevszkij adta meg. A sötét anyag és sötét energia fogalma a kozmológiából kiküszöbölhető, mert meggyőzőbb magyarázatot kínál a galaxisok közötti antigravitációs taszítás, amelynek préshatása tömöríti és stabilizálja a csillaghalmazokat,és magyarázatot kínál a gravitációs lencsehatás anomális intenzitására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://afizikakalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr9318462367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dead Man 2024.09.17. 17:18:15

A sötét energia és az antigravitáció hipotézise is egy gyorsulva táguló univerzumot feltételez. A gyorsulva táguló univerzumot a galaxisok fényének vöröseltolódásából vezetik le. Úgy tűnik a közelebbi galaxisok lassabban, a távolabbiak gyorsabban távolodnak, ebből azt a következtetést vonják le, hogy tágul az univerzum, méghozzá egyre gyorsabban.

De mintha figyelmen kívül hagynák azt, hogy a fény megfigyelésével nem csak a térben hanem az időben is különböző távolságokat látunk. A távolabbról érkező fotonokat régebben bocsájtották ki, a közelebbieket korábban. Ha az időbeli távolság szerint nézzük a régebbiek távolodnak gyorsabban és az újabbak lassabban.

Márpedig ha a távoli múltban volt gyorsabb a tágulás és a közelmúltban lassabb, akkor az nem is gyorsulva hanem lassulva tágulás. Akkor az olyan mint egy közönséges robbanás, aminek a tágulása kezdetben a leggyorsabb, aztán egyre lassul, végül meg is áll.

Mi a véleményed erről? Ha nem így van, miért nem?

csimbe 2024.09.20. 22:29:43

„Márpedig ha a távoli múltban volt gyorsabb a tágulás és a közelmúltban lassabb, akkor az nem is gyorsulva hanem lassulva tágulás. Akkor az olyan mint egy közönséges robbanás, aminek a tágulása kezdetben a leggyorsabb, aztán egyre lassul, végül meg is áll.

Mi a véleményed erről? Ha nem így van, miért nem?”
Nagyon jó a kérdés. Az a MODELL, hogy az univerzum egy parányi ősatom felrobbanásával keletkezett, logikusnak tűnhet, de ezer sebből vérzik. Amennyiben eltekintünk az Isten általi teremtéstől, akkor olyan anomáliákkal kell szembenéznünk, amiket a csoda tud csak feloldani.
A semmi, az nem tér, idő, anyag, energia. Ha ennek ellenére „létezik”, akkor olyan valami, amiből minden lehetséges. Az is egy kérdés, hogy hogyan? Ha van Isten, akkor ő tud a semmiből valamit csinálni és pont. Ha nincs Isten, akkor hogyan lesz tér, idő, hiányában az ősatomból gyorsulva táguló tér, amihez időre is van szükség, mivel a gyorsulás, és a tágulás nem lehetséges nélküle. Nos, ez a nagy csoda, hogy a végtelen nagy nyomású és végtelen forró ősatom spontán „robbanásával”keletkezik a tér és az idő. Amennyiben az ősatomnak se helye, se ideje nem volt, addig hol volt, mikor volt? Hát a mesében, ami úgy kezdődik, hogy hol volt hol nem volt.

Dead Man 2024.09.22. 16:13:44

@csimbe: A "semmi", a "végtelen", a "csoda", az "Isten" fogalmak könnyen a mesék birodalmába vezethetnek. Ha maradunk csak a fizikai fogalmaknál akkor is van még bőven kérdés ami válaszra vár.

Ha pontszerűnek feltételezzük az ősrobbanás kiindulópontját, az akkor sem volt semmi, hiszen benne volt az univerzum összes energiája, tehát az is valami volt. Nagyon sűrű valami, de nem végtelen sűrű, mivel véges mennyiségű energia áradt ki belőle.

De feltételezhetünk másféle kiindulópontot, ami nem pontszerű, hanem mondjuk akkora mintha az univerzum összes anyaga és energiája egyetlen fekete lyukban sűrűsödne össze. Még egy galaxis méretű fekete lyuk se lenne végtelen sűrű mert még ez is véges anyagból állna. Elképzelhető az ősatom helyett egy ős fekete lyuk, ami olyan sűrű volt, hogy a magja összeomlott egy még feketébb lyukká, a köpenyét pedig szétvetette mint egy szupernova és ez volt az ősrobbanás. Elképzelhető egy olyan ősrobbanás, ami a szupernovához hasonlóan kezdetben tágul a leggyorsabban azután lassulva tágul.

Ha figyelembe vesszük a távolodó galaxisok időbeli helyzetét akkor lassuló tágulást látunk. Nem értem a sok okos fizikus miért nem veszi ezt figyelembe és miért kergeti inkább a sötét energiát. Ahogy a sötét anyag kergetését sem értem. Az is kiváltható lenne egy bizonyíthatóan létező dologgal, a fekete lyukakkal. Mondjuk ötször több anyag van fekete lyukakban mint amennyi a látható anyag és máris meg van a hiányzó gravitáció hipotetikus elemek nélkül.

Talán az idő haladtával a fekete lyukak felfalták az anyag nagy részét. Talán idővel az összes anyagot felfalják. Aztán már a fekete lyukak egymást falják fel. Amíg elő nem áll egy olyan kritikus tömegű fekete lyuk aminek a magja összeomlik egy még sűrűbb állapotba, a köpenyét pedig hipernovaként veti szét egy új ősrobbanásban amelyben születik egy új univerzum.

csimbe 2024.09.26. 18:10:28

„Mondjuk ötször több anyag van fekete lyukakban mint amennyi a látható anyag és máris meg van a hiányzó gravitáció hipotetikus elemek nélkül.”
Egy fekete lyuk tömege a környezetéből, illetve az eseményhorizontjából állapítható meg. Ha ötször több anyag van benne, mint ami a tömegéből adódik, akkor nem stimmel a tömegnélküli anyag körül.

„Talán az idő haladtával a fekete lyukak felfalták az anyag nagy részét. Talán idővel az összes anyagot felfalják. Aztán már a fekete lyukak egymást falják fel. Amíg elő nem áll egy olyan kritikus tömegű fekete lyuk aminek a magja összeomlik egy még sűrűbb állapotba, a köpenyét pedig hipernovaként veti szét egy új ősrobbanásban amelyben születik egy új univerzum.”
Mivel a fekete lyukakban van szingularitás, amitől elveszik az anyag nyomon követhetősége, a sűrűségnek is elveszik a jelentősége. Lehetne több sűrűségi fokozatot indukálni? Ha egy nagyon sűrű anyagállapot kiszorítja magából a teret és az időt, vagyis egy kompakt „szuper kemény” anyagi pontszerűség lesz belőle, akkor az mitől zuhanna egy még sűrűbb állapotba, vagy miként dobna le magáról egy réteget új univerzum alapítása végett?

Dead Man 2024.09.29. 16:15:49

@csimbe: Nem arra gondoltam, hogy ötször sűrűbbek a fekete lyukak, hanem arra, hogy ötször több fekete lyuk is lehet. Az utóbbi hónapokban, években is több fekete lyukat fedeztek fel a közvetlen szomszédságunkban (pár ezer fényéven belül) amit eddig nem ismertünk. Fogalmunk sincs hány fekete lyuk van, lehet sokkal gyakoribbak mint korábban gondoltuk.

A jelenlegi elméletek szerint ötször több sötét anyag van mint amennyi hagyományos anyag. Így jön ki a modell, mert a látható anyagnál ötször több gravitáció kell, hogy úgy viselkedjen a galaxisunk ahogy.
Az egyik megoldás erre, hogy a hiányzó gravitációt a sötét anyag fejti ki, de ez minden amit eddig erről a dologról sikerült megtudni, hogy a hiányzó gravitáció forrását elnevezték sötét anyagnak és ennél tovább nem is jutott ez az elmélet, mert eddig semmi nyomát nem találták ennek a hipotetikus elemnek.
Egy másik megoldás erre a problémára az antigravitációs elmélet amiről itt olvashatsz.
Egy harmadik lehetséges megoldásként vetettem fel, hogy sötét anyag és antigravitáció helyett akár a fekete lyukak is megoldhatják ezt a problémát. Ha a galaxis anyagának öthatoda fekete lyukakban van és egyhatoda azokon kívül, akkor nincs hiányzó gravitáció, csak sok olyan fekete lyuk amit még nem fedeztünk fel. A lencsehatást is csak akkor látni ha van mögötte galaxis amit eltakar és a fordítottja is előfordulhat, hogy galaxis takar el fekete lyukat.

A fekete lyuk szingularitása nem azt jelenti, hogy végtelen sűrűségű, tehát nem vész el a sűrűség jelentősége. Véges anyag van benne, véges kiterjedésű, véges tömegű, tehát véges sűrűségű.
A szingularitás egy szint amelyen túl annyira meggörbül a téridő, hogy a tér és idő összes vektora az eseményhorizonton belülre mutat, ehhez a szinthez elég csupán 4 nap tömege is 15 mérföldbe zsúfolva, de vannak ennél milliárdszor nagyobb tömegű szupermasszív fekete lyukak is és még azok se végtelen sűrűségűek.

csimbe 2024.09.30. 20:17:39

„A fekete lyuk szingularitása nem azt jelenti, hogy végtelen sűrűségű, tehát nem vész el a sűrűség jelentősége. Véges anyag van benne, véges kiterjedésű, véges tömegű, tehát véges sűrűségű.
A szingularitás egy szint amelyen túl annyira meggörbül a téridő, hogy a tér és idő összes vektora az eseményhorizonton belülre mutat, ehhez a szinthez elég csupán 4 nap tömege is 15 mérföldbe zsúfolva, de vannak ennél milliárdszor nagyobb tömegű szupermasszív fekete lyukak is és még azok se végtelen sűrűségűek.”
Az áltrel szerint, az anyag tömege görbíti meg a téridőt. Ahhoz hogy nagy értéke legyen a tömegnek, az anyagnak nagyon sűrűnek kell lenni, vagyis kis térfogatban kell koncentrálódni. Így lesz körülötte eseményhorizont, amin belül, vagy azon van a téridő görbület. Az anyag sűrűségére is vannak korlátok, mivel még a „kvarkcsillagoknak”is van megmérhető átmérője, nem pontszerű objektumok. Ha az anyag olyan mértékben összesűríthető, hogy nincs már mozgása a részecskéknek, amik alkotják a kompakt testet, akkor a téridő görbületi sugara olyan kicsi, hogy a kicsi sugarú körön belül csak az anyag tartózkodhat. Vagyis nincs az anyagban téridő, vagy szabad hely. Ez az a pont, amikor az anyag „elfajul”, nem alkot elemi részecskéket, hanem valamilyen szuper sűrű kondenzátumot, aminek csak a tömege tapasztalható. Ekkor az ekvivalencia elv alapján, az energiája lokális potenciává válik. Ez lenne a szingularitás? Amennyin ez az energia azonnal hővé alakul, az egy robbanásban nyilvánul meg. Ha viszont lassan adja le hő formájában az energiát, az lesz a „fekete lyuk” párolgása. Az így elpárolgott hő képezi a kozmikus háttérsugárzást. Mind eközben a tömeg csökken, a téridő görbületi sugara növekszik, amíg teljesen kisimul.

Dead Man 2024.10.02. 14:53:10

@csimbe: A fekete lyukak is érdekes kérdéseket vetnek fel, de térjünk inkább vissza az előző kérdésemhez. Tehát a galaxisok megfigyelésekor nem csak a térben hanem az időben is egyre távolabb tekintünk. De ha a legrégibb galaxisok mutatják a leggyorsabb távolodást és az újabbak egyre lassabban távolodnak, akkor miért nem lassulva táguló univerzumról beszélünk?

csimbe 2024.10.02. 17:27:10

@Dead Man: „De ha a legrégibb galaxisok mutatják a leggyorsabb távolodást és az újabbak egyre lassabban távolodnak, akkor miért nem lassulva táguló univerzumról beszélünk?”
Nem vagyok csillagász, se fizikus. Azonban egy galaxis korát az alakja, és a benne lévő csillagok kora, és anyagi összetevője adja meg. Ilyen galaxisok minden irányban láthatók a Földről. Amelyiknek a vörös felé tolódott a fénye, a Doppler hatás miatt, az távolodik. De ha eleve nagyon messze van tőlünk, akkor a „gravitációs Doppler” hatás miatt is vörös a fénye. (A téridő görbület kivasalása)
Ezzel (is) magyarázzák az ősrobbanást, ami óta tágul a világegyetem. A gyorsulásra adott magyarázat, szerintem csak egy (belátható) lokalitásra vonatkozhat. Egy végtelen nagy világegyetem hova gyorsulna?

Dead Man 2024.10.03. 14:41:23

@csimbe: Az égitestek aktuális kora és látható kora két különböző dolog. Ha a napot nézzük akkor nem az aktuális állapotát látjuk, hanem a 8 perccel korábbit. Ugyanakkor ránézünk a Jupiterre és annak már a 35 perccel korábbi állapotát látjuk, a Neptunusznak pedig a 4 órával korábbit. Ha 1 fényév távolságra nézünk, vagy 1 millióra, vagy 1 milliárdra, akkor 1 évvel, vagy 1 millió évvel, vagy 1 milliárd évvel korábbi állapotokat látunk.

Az égbolton nem az aktuális univerzumot látjuk hanem egy olyan kollázst aminek minden egyes pontja más időből származik ami így együtt csak itt és csak most látható. De ha megértjük, hogy ez a fénysebesség korlátából adódik, akkor következtethetünk az aktuális állapotra.

A tágulást én nem vitatnám mert ezt mutatja minden galaxis vöröseltolódása, hogy távolodnak tehát tágul az univerzum. Ebből logikusan következik az is, hogy korábban szűkebb volt, hogy ezt a szűkülést egy pontig vagy egy nagyobb területig vezetjük vissza most hagyjuk, szerintem ezt nem is lehet logikai következtetéssel bizonyítani. A tágulást elfogadva én csak a gyorsuló tágulást vitatnám. Mert a gyorsuló tágulást csak abból következtetik, hogy a közelebbi galaxisok lassabban, a távolabbiak gyorsabban távolodnak, amit tényleg lehetne gyorsulva tágulásként értelmezhetni akkor ha ez egy időben történne. De nem egy időben történik, a távolabbi galaxisok az időben is távolabb vannak. A legtávolabbi galaxisok amik a leggyorsabb tágulást mutatják azoknak a 14 milliárd évvel korábbi állapotát látjuk, akkor távolodtak ilyen gyorsan.

Márpedig ha az univerzumnak a legkorábbi állapotában volt a leggyorsabb a tágulás, és a későbbi állapotokban egyre lassabb tágulást látunk, akkor az lassuló tágulás. Akkor ez egy klasszikus robbanás, amelyben az anyag a robbanás után szóródik szét a leggyorsabban, azután egyre lassul. Nem pedig egy sötét energia fűtötte furcsa robbanás ami kezdetben lassú és azután gyorsul. Kihagyták az értelmezésből az időbeli távolságokat, aztán alkottak egy hipotetikus elemet, hogy a hibás következtetésnél maradhassanak és ebből áll a modern fizika. Mondom ezt én, pedig én se vagyok fizikus :)

csimbe 2024.10.06. 20:21:06

@Dead Man: „Az égbolton nem az aktuális univerzumot látjuk hanem egy olyan kollázst aminek minden egyes pontja más időből származik ami így együtt csak itt és csak most látható. De ha megértjük, hogy ez a fénysebesség korlátából adódik, akkor következtethetünk az aktuális állapotra.”
Magam is ezt gondolom. Ami a fénysebesség korlátozottságát illeti, vannak még tanulni valóim. Például ha az ősrobbanás pillanat után, az inflációs tágulással gyakorlatilag beláthatatlan nagy lett a tér, (téridő), akkor az anyagi sugárzás, ami „csak”tömegnélküli, nem úgy mint a tömeggel bíró anyag, ami ez idő tájban alakult ki. Vagyis a sugárzás fénysebességgel terjedt szét, mert ez volt a „kezdősebessége”. A részecskékből álló anyag lassabban terjed szét, azonban a tömegvonzás miatt, már csomósodni kezdett, ami tovább csökkenti a szétterjedését. A nagyon korai csillagok már régen kialudtak és csak a rádióhullámokkal, a háttérsugárzással hagytak nyomot maguk után a térben. Abban a térben, ami akkor már kvázi végtelen nagy volt.
„A tágulást elfogadva én csak a gyorsuló tágulást vitatnám. Mert a gyorsuló tágulást csak abból következtetik, hogy a közelebbi galaxisok lassabban, a távolabbiak gyorsabban távolodnak, amit tényleg lehetne gyorsulva tágulásként értelmezhetni akkor ha ez egy időben történne. De nem egy időben történik, a távolabbi galaxisok az időben is távolabb vannak. A legtávolabbi galaxisok amik a leggyorsabb tágulást mutatják azoknak a 14 milliárd évvel korábbi állapotát látjuk, akkor távolodtak ilyen gyorsan.
Márpedig ha az univerzumnak a legkorábbi állapotában volt a leggyorsabb a tágulás, és a későbbi állapotokban egyre lassabb tágulást látunk, akkor az lassuló tágulás. Akkor ez egy klasszikus robbanás, amelyben az anyag a robbanás után szóródik szét a leggyorsabban, azután egyre lassul. Nem pedig egy sötét energia fűtötte furcsa robbanás ami kezdetben lassú és azután gyorsul.”
Ha azt feltételezem, hogy az anyag szétterjedése, egy robbanásnak köszönhető, akkor valóban a táguló gömbhéj csillagai mára lassabbak, mint a korai, kezdeti időben. Ehhez viszont azt kell feltételeznünk, mi több, elfogadnunk, hogy mi vagyunk a világ közepe. A háttérsugárzás anizotrópiája ezt azonban felülírja. Ha az inflációval kitágult térben az összes anyag csak egy „tűzijáték golyójának” szétfröccsenése, akkor ez a belülről tapasztalt látvány valóban lassuló tágulásra utal. De mi van akkor, ha a tér, amibe a szétrepülés történik, nem a semmi, hanem olyan közeg, ami hatással van az anyag minden formájára? Vagyis csatolásba lép vele. A sugárzási sebességet is maximálja, a tömeget meg nem összehúzza, hanem összenyomja.

Dead Man 2024.10.13. 09:56:47

@csimbe: Az elmélet szerint az inflációs tágulás még a fénynél is gyorsabb volt, bár ez összefügg a pontszerű kiindulóponttal és elég spekulatív következtetés, de a beláthatatlansághoz már elég az is ha két dolog a fénysebesség 51%-ával távolodik egymástól, akkor már a távolodásuk gyorsabb a fénynél és elméletileg sem láthatják többé egymást.

A háttérsugárzás nagyon korai, csak ekkor vált átláthatóvá az univerzum, ez még a fotonok születése amikor még anyag se volt. De akkor sem volt végtelen a tér, nincs végtelen, az csak egy paradox fogalom. Határtalan, azt lehet mondani, és nincs közepe. Vagy ha úgy tetszik minden pont lehet a közepe, a relativitás szerint minden nézőpont egyenértékű, és ha az ősrobbanás egy helyről terjedt szét, akkor minden hely a tágulás után is az ősrobbanás helyszíne maradt, minden hely a középpontból ered.

Ahogy a végtelen, a semmi is csak paradox fogalom. A tér nem semmi amiben az anyag a mozgó valami. Maga az anyag hozza létre maga körül a teret és az időt. Nem csak az anyag és energia azonos, de ezek azonosak és elválaszthatatlanok a térrel és az idővel is.

A fénysebesség maximuma nélkül értelmét vesztené a tér és idő. Végtelen fénysebesség mellett minden távolságból egyszerre érkezne a fény, de maga az idő is arról szól, hogy a fotonok korábban vagy később érkeznek. Az egész világ logikájának alapja a korlátolt végsebesség, ez ad értelmet minden dolognak, enélkül nem létezne ez a világ, vagy legalábbis nem ez a világ lenne hanem valami nagyon más.

csimbe 2024.10.13. 12:39:34

@Dead Man: „Az elmélet szerint az inflációs tágulás még a fénynél is gyorsabb volt, bár ez összefügg a pontszerű kiindulóponttal és elég spekulatív következtetés, de a beláthatatlansághoz már elég az is ha két dolog a fénysebesség 51%-ával távolodik egymástól, akkor már a távolodásuk gyorsabb a fénynél és elméletileg sem láthatják többé egymást.”
Amennyiben valóban egy pontból terjedt szét az, amit ma univerzumnak nevezünk, akkor annak véges, vagy végtelen energiája volt, van?

„A háttérsugárzás nagyon korai, csak ekkor vált átláthatóvá az univerzum, ez még a fotonok születése amikor még anyag se volt. De akkor sem volt végtelen a tér, nincs végtelen, az csak egy paradox fogalom. Határtalan, azt lehet mondani, és nincs közepe. Vagy ha úgy tetszik minden pont lehet a közepe, a relativitás szerint minden nézőpont egyenértékű, és ha az ősrobbanás egy helyről terjedt szét, akkor minden hely a tágulás után is az ősrobbanás helyszíne maradt, minden hely a középpontból ered.”
Mivel abban az egy pontban, kezdetben csak a „megfékezett energia”, potencia volt, amiből a tér, az idő, az anyag keletkezett, a divergencia során, az nem más, mint a véges energia módosulása, átalakulása, véges univerzummá. De ha véges, akkor mi van a végén túl?

„Ahogy a végtelen, a semmi is csak paradox fogalom. A tér nem semmi amiben az anyag a mozgó valami. Maga az anyag hozza létre maga körül a teret és az időt. Nem csak az anyag és energia azonos, de ezek azonosak és elválaszthatatlanok a térrel és az idővel is.”
Amennyiben a tér és idő is véges, ahogy minden ami energiából született, akkor a diszkrét elemekből álló „téridő elmélet”lehet helyén való?

„A fénysebesség maximuma nélkül értelmét vesztené a tér és idő. Végtelen fénysebesség mellett minden távolságból egyszerre érkezne a fény, de maga az idő is arról szól, hogy a fotonok korábban vagy később érkeznek. Az egész világ logikájának alapja a korlátolt végsebesség, ez ad értelmet minden dolognak, enélkül nem létezne ez a világ, vagy legalábbis nem ez a világ lenne hanem valami nagyon más.”
Az aláhúzott mondattal egyet értek. Azonban a kvantumelméletben szerepel az azonnali hatás, ami az összefonódott részecskék állapotváltozására vonatkozik, a távolság nagyságától függetlenül. Létezik azonnali hatás, vagy nem? Ha van az időnek egy legkisebb kvantuma, akkor az a legnagyobb sebességgel van korrelációban. Amennyiben ez lenne az „azonnali hatás”időtartama, az egész univerzumra kiterjedően, akkor mi lehet az összefonódott részecskék között kapcsolat „közege”, létrehozója?

Dead Man 2024.10.13. 15:55:54

@csimbe: Végesnek kell lennie az univerzumnak, különben hogyan tágulna ha egyszer végtelen? A galaxisok száma is véges, bármerre nézünk hasonló véges mennyiséget látunk. A galaxisokban pedig véges mennyiségű csillagokat, körülöttük véges mennyiségű bolygókat. Véges energiát pedig akármeddig sűrítünk az akkor is véges marad. Hacsak nem végtelenül apróra sűrítjük, de ez már megint a végtelen fogalmával való művelet, mint a nullával osztás.

Hasonlóan a végtelen sebességgel, a végtelen anyaggal vagy energiával sem lenne értelme a világnak. Nem lenne mit differenciálni, végtelen anyagnak a fele is végtelen, meg a duplája is, mit különböztetnénk akkor meg? Azért vannak csillagok és galaxisok mert véges az anyag. Ha össze is volt sűrítve egy kis pontba annak is csak véges kis pontként van értelme. Azon agyalni sincs sok értelme, hogy vajon mi lehet az univerzumon túl, mert már a belátható horizonton túl sem fogunk kapni semmi információt. Ha még ezen a horizonton túl sem tudhatunk meg semmit, akkor még hiábavalóbb azt keresni hogy mi lehet még azon is túl.

Az összefonódás azért nem sérti meg a fénysebesség korlátát, mert nincsen közvetítő részecske az összefonódott kvantumok között ami a fénynél is gyorsabban közvetítene közöttük. Inkább arról van szó, hogy ugyanaz a dolog van egyszerre két helyen. Azért azonnali a hatás mert azonos a kettő, azaz csak a helyszín kettő, a részecske egy. Nem az egyik üzeni a másiknak, hogy váltson állapotot, mert csak egy van ami egyszerre vált állapotot két helyen.

csimbe 2024.10.14. 17:53:43

@Dead Man: „Végesnek kell lennie az univerzumnak, különben hogyan tágulna ha egyszer végtelen? A galaxisok száma is véges, bármerre nézünk hasonló véges mennyiséget látunk. A galaxisokban pedig véges mennyiségű csillagokat, körülöttük véges mennyiségű bolygókat. Véges energiát pedig akármeddig sűrítünk az akkor is véges marad. Hacsak nem végtelenül apróra sűrítjük, de ez már megint a végtelen fogalmával való művelet, mint a nullával osztás.

Hasonlóan a végtelen sebességgel, a végtelen anyaggal vagy energiával sem lenne értelme a világnak. Nem lenne mit differenciálni, végtelen anyagnak a fele is végtelen, meg a duplája is, mit különböztetnénk akkor meg? Azért vannak csillagok és galaxisok mert véges az anyag. Ha össze is volt sűrítve egy kis pontba annak is csak véges kis pontként van értelme. Azon agyalni sincs sok értelme, hogy vajon mi lehet az univerzumon túl, mert már a belátható horizonton túl sem fogunk kapni semmi információt. Ha még ezen a horizonton túl sem tudhatunk meg semmit, akkor még hiábavalóbb azt keresni hogy mi lehet még azon is túl.”
Ezzel nekem sincs semmi gondom, minden logikus. De ha véges a világmindenség, akkor a semmi, amiben „lebeg”az is a valóság része, vagyis van. Ez meg oximoron.

„Az összefonódás azért nem sérti meg a fénysebesség korlátát, mert nincsen közvetítő részecske az összefonódott kvantumok között ami a fénynél is gyorsabban közvetítene közöttük. Inkább arról van szó, hogy ugyanaz a dolog van egyszerre két helyen. Azért azonnali a hatás mert azonos a kettő, azaz csak a helyszín kettő, a részecske egy. Nem az egyik üzeni a másiknak, hogy váltson állapotot, mert csak egy van ami egyszerre vált állapotot két helyen.”
Erre vonatkozóan, csak az egypetéjű ikrekkel tudnák példálózni, akik „megérzik”egymást kontinensnyi távolságról is. (hiszem, ha akarom)
Az, hogy egy bozon legyen két helyen egyszerre, azt „összefonódott részecskeként” megteheti, de két fermion nem lehet egy időben egy helyen, a Pauli-elv alapján. Mivel a foton is bozon, közvetítő részecske, ezek szerint annyi helyen lehet egyszerre, amennyin csak lehet a közvetítés érdekében. Vagyis nem sebesség kérdése az információ továbbítása, hanem elfoglalt hely függvénye?

Dead Man 2024.10.15. 10:24:04

@csimbe: A semmi is olyan fogalom ami a valóságban nem létezik. A semmi fogalma kizárja minden dolog létezését, tehát ha van valami, márpedig van, akkor a semmi nem létezik. A semmi is olyan mint a rózsaszín repülő elefánt, egy nyelvi lelemény, egy fiktív fogalom. A nyelv nagyon sokat elbír, létező és nem létező dolgokat egyaránt. Az egymást érző, azonnali hatással összefonódott ikreket is milyen könnyű kimondani, de a létező összefonódás csak szubatomi részecskéknél figyelhető meg.

Az összefonódott részecskékkel valóban lehet információt továbbítani gyorsabban mint a fénysebességű rádiósugárzással. Bár nincs köztük a fénysebességnél gyorsabb közvetítő elem, nincs közvetítés sem hiszen egyazon részecske között nem kell közvetíteni, de a gyakorlatban ez tényleg azt jelenti, hogy az információ megosztható két hely között azonnal, gyorsabban mintha fénnyel közvetítenék.

csimbe 2024.10.15. 11:16:22

@Dead Man: „A semmi fogalma kizárja minden dolog létezését, tehát ha van valami, márpedig van, akkor a semmi nem létezik.”
Ezt pontosan így gondolom magam is. Ezért veti fel bennem kérdést az, hogy hova tágul, miben terjed ki a véges univerzum? Mivel ami véges, az nem tud gyarapodni, csak önmagából. A sűrű felhígulva, a helyet is magából alakítja ki? Ha pedig anyagmentes tér is létezik, akkor az nem fikció, hanem olyan valami, aminek energiája struktúrája van. Ide kapcsolódik a kérdésem, hogy a folytonos tér hogyan integrálható, ha a végtelen nem integrálható? Ha az anyaggal együtt véges a tér is, ahogy maga az univerzum, akkor csak a határtalansága marad a mérvadó. Ez pedig egy tórusz, vagy gömbfelület formában jelentkezik. Itt megint felvetődik a kérdés, hogy mi van a felületén kívül, vagy miben van az univerzum? A semmiben ugye nem lehet.
„Az összefonódott részecskékkel valóban lehet információt továbbítani gyorsabban mint a fénysebességű rádiósugárzással. Bár nincs köztük a fénysebességnél gyorsabb közvetítő elem, nincs közvetítés sem hiszen egyazon részecske között nem kell közvetíteni, de a gyakorlatban ez tényleg azt jelenti, hogy az információ megosztható két hely között azonnal, gyorsabban mintha fénnyel közvetítenék.”
Amennyiben egyazon részecske ketté van választva a térben, és nem számít hogy mekkora a távolság közöttük, akkor maga tér is az egyazon részecske részese. Tulajdonképpen az összefonódott részecske, a térrel van összefonódva, vele alkot három rész egyet.{ez nem olyan, mint a szentháromság egy Isten?}
Amikor az ember gondolkodik, kvázi magával beszélget, akkor is azonnali az információ átadás. Bár az agyműködés is bioárammal működik, ami fénysebességet feltételez. Amennyiben az agyat is egy önmagával összefonódott részecskének tekintjük, akkor benne van az azonnali hatás.

Dead Man 2024.10.15. 13:40:16

@csimbe: Van a multiverzum elmélet ami szerint az univerzumon túl vannak más univerzumok, bár ezt csak úgy lehetne kideríteni ha átléphetnénk egy másik univerzumba. Ilyen a szimuláció elmélet is amit csak azzal igazolhatnánk ha ki tudnánk lépni a szimulációból. Ennek régi változatai a vallásos túlvilág képzetek, azokról is csak akkor győződhetnénk meg ha lenne átjárás oda. Szerintem a véges időnket könnyen eltölthetjük ilyen elméletekre anélkül, hogy bármire jutnánk.

A tér és anyag kérdése ezeknél jóval kézzelfoghatóbb, láthatjuk és tapinthatjuk, ennek a megismerésében történt is haladás, bár Einstein óta nem túl sok. Az anyag hozza létre maga körül a teret. A tágulás csak állapotváltozás, az anyag nem gyarapodik csak a sűrűségével együtt változik a térszerkezete. Vegyünk egy adott mennyiségű anyagot. Ez az anyag egy fekete lyukban kis kiterjedésű és mélyen meggörbíti a teret. Ugyanez az anyag amikor még csillag volt nagyobb kiterjedésű volt de kevésbé görbült térben. Amikor még ugyanez az anyag gázfelhő volt még nagyobb kiterjedése volt még simább térszerkezetben.

A tágulás olyan állapotváltozás ahol ugyanannyi anyag és tér van, csak hígul az anyag és kisimul a tér. De ez akár vissza is fordulhat egy szűkülő ciklusba ahol sűrűsödik az anyag és görbül a tér. Ha nincs sötét energia és csak az ősrobbanás lendülete tágítja az univerzumot, akkor ez a tágulás lelassul és végül meg is áll, aztán a gravitáció egy szűkülő ciklusba rendezi aminek a végén megint egy extrém sűrű pontban áll össze. Aztán átszakad a gumilepedő, megint kiárad az anyag és kisimul a lepedő. Ez a ciklikus univerzum elmélete ahol az anyag táguló és szűkülő ciklusokban pulzál.

csimbe 2024.10.15. 19:07:09

@Dead Man: „Van a multiverzum elmélet ami szerint az univerzumon túl vannak más univerzumok, bár ezt csak úgy lehetne kideríteni ha átléphetnénk egy másik univerzumba. Ilyen a szimuláció elmélet is amit csak azzal igazolhatnánk ha ki tudnánk lépni a szimulációból. Ennek régi változatai a vallásos túlvilág képzetek, azokról is csak akkor győződhetnénk meg ha lenne átjárás oda. Szerintem a véges időnket könnyen eltölthetjük ilyen elméletekre anélkül, hogy bármire jutnánk.”
Az ember elmélkedései is olyan eredménnyel járnak, mint az ötös lottón a telitalálat. Ritkán fordul elő, de a nyertes sokat profitál belőle.

„A tér és anyag kérdése ezeknél jóval kézzelfoghatóbb, láthatjuk és tapinthatjuk, ennek a megismerésében történt is haladás, bár Einstein óta nem túl sok. Az anyag hozza létre maga körül a teret. A tágulás csak állapotváltozás, az anyag nem gyarapodik csak a sűrűségével együtt változik a térszerkezete. Vegyünk egy adott mennyiségű anyagot. Ez az anyag egy fekete lyukban kis kiterjedésű és mélyen meggörbíti a teret. Ugyanez az anyag amikor még csillag volt nagyobb kiterjedésű volt de kevésbé görbült térben. Amikor még ugyanez az anyag gázfelhő volt még nagyobb kiterjedése volt még simább térszerkezetben.”
Van benne logika, de ha a térgörbítő anyag csak a tér után jött létre, akkor a tér (első) állapotváltozása hozta létre a tömegnélküli anyagot, a második a tömeggel bírót. A tömeges anyag állapotváltozásai, meg mindent, ami anyagból létező. De miből van a tudat, amivel minderről tudomást szerzünk?

„A tágulás olyan állapotváltozás ahol ugyanannyi anyag és tér van, csak hígul az anyag és kisimul a tér. De ez akár vissza is fordulhat egy szűkülő ciklusba ahol sűrűsödik az anyag és görbül a tér. Ha nincs sötét energia és csak az ősrobbanás lendülete tágítja az univerzumot, akkor ez a tágulás lelassul és végül meg is áll, aztán a gravitáció egy szűkülő ciklusba rendezi aminek a végén megint egy extrém sűrű pontban áll össze. Aztán átszakad a gumilepedő, megint kiárad az anyag és kisimul a lepedő. Ez a ciklikus univerzum elmélete ahol az anyag táguló és szűkülő ciklusokban pulzál.”
A begörbülő és kisimuló téridő olybá tűnik nekem, mint az összenyomott rugó hirtelen kinyúlása. Ez a kezdeti inflációs tágulás. Majd egy ideig rezonál és megáll a legstabilabb állapotban. (Ez az anyagtalan rugó?.) Ha közben olyan állapotváltozáson esik át, hogy anyagi formát vesz fel, azzal összehúzza magát az anyag, és vele azt a téridőt, ami kimaradt az „átalakulásból”. (Ez, az önmagát összenyomó anyagból lévő rugó?) A fekete lyuk olyan objektum, ami annyira összehúzza az anyagot, hogy kiszorítja belőle a téridőt? Majd amikor minden anyag egy „lyukban”összpontosul, bekövetkezik az az állapotváltozás, amit ősrobbanásnak nevezünk. A változásnak kell, hogy oka legyen. Ebben az estben a téridő elfogyása, vagy hiánya? Ebből alakul ki egy ciklusokból álló végtelen folyamat, amikor az időbeliség megszakadását, (téridőhiány) újabb időbeliség követ. Ha univerzumonként megszakad az idő vonala, vagyis adagokból van, akkor lenni kell egy legkisebb adagjának is.

gregor man 2024.10.15. 19:12:29

@Dead Man: A gyorsulva tágulás kérdését már én is feszegettem a ...

afizikakalandja.blog.hu/2023/07/04/megfigyelhetjuk-e_a_sotet_anyagot

résznél:

"Egyáltalán mit jelent a gyorsulva tágulás? Ha a legtávolabbi galaxisok fénysebességgel /meg annál gyorsabban távolodnak, a közeliek meg sokkal lassabban, azaz a múltba nagy volt a sebesség a közelmúltban meg kisebb, akkor ebből nem az következik, hogy lassul a tágulás sebessége?
/A 13 milliárd fényévre lévő galaxisok akkor nagy sebességgel távolodtak tőlünk, de ki tudja most mennyivel távolodnak? Lehet pont olyan lassan mint a közelünkben azaz a nem túl távoli múltban lévők./"

Kaptam választ is :
"A gyorsulva tágulás nem a H állandó változását jelenti, hanem a Hubble törvényt, amely a sebességek változását, vagyis az univerzum gyorsulva tágulását állapítja meg."

Sajnos nem sikerült értelmeznem. Talán neked sikerül.

csimbe 2024.10.16. 14:31:27

@gregor man: "Egyáltalán mit jelent a gyorsulva tágulás? Ha a legtávolabbi galaxisok fénysebességgel /meg annál gyorsabban távolodnak, a közeliek meg sokkal lassabban, azaz a múltba nagy volt a sebesség a közelmúltban meg kisebb, akkor ebből nem az következik, hogy lassul a tágulás sebessége?
/A 13 milliárd fényévre lévő galaxisok akkor nagy sebességgel távolodtak tőlünk, de ki tudja most mennyivel távolodnak? Lehet pont olyan lassan mint a közelünkben azaz a nem túl távoli múltban lévők./"

Kaptam választ is :
"A gyorsulva tágulás nem a H állandó változását jelenti, hanem a Hubble törvényt, amely a sebességek változását, vagyis az univerzum gyorsulva tágulását állapítja meg."
Engemet is zavarba ejt ez a Hubble törvény, mert a tudósainkat is megosztja. A gravitációsan kötött testek, így a galaxisok sem távolodhatnak egymástól a fénysebességnél gyorsabban. Erre mondják, hogy a távolság növekszik meg közöttük egy léptékfaktor szerint. A hagyományos Dopplerhez hozzáadnak egy „gravitációs Dopplert”, amit a sötét energia, taszító hatása okoz. Ez növeli a távoli galaxisok sebességét. Amit nem igazán értek, ha az inflációs tértágulás még az anyag keletkezése előtt lezajlott, a már kiterjedt térben egyenletesen eloszló anyag pedig nem távolodik, hanem közeledik egymáshoz a vonzóhatása miatt, akkor miért a távolodást veszik vörös eltolódásnak? Van a fényfáradási elmélet, ami azt veszi figyelembe, hogy hosszúidőben megnyúlik a hullámhossz. Attól még a távoli objektum, távolodási sebessége lehet lassuló vagy állandó. A fénysebességnek sem kell lassulnia, csak az amplitúdó négyzetes középértékének kell csökkennie.
A válaszomat laikusként mondom, nem kell elsőre elfogadni! ;-)
süti beállítások módosítása