A fizika kalandja

A fizika kalandja

Szimmetriatörés: amikor a semmiből valami lesz

2023. november 12. - 38Rocky

Szimmetriatörés: amikor a semmiből valami lesz

Einstein vetette fel a tér aktív szerepét, amikor arra a gondolatra jutott, hogy az anyag, pontosabban annak tömege, megváltoztatja a tér szerkezetét, aminek következtében a tömegek kölcsönhatásba lépnek, és ez a gravitáció. Higgs is a tér és anyag kapcsolatából indult ki, amikor kereste a tömeg eredetét, és azt a tér szimmetriájával hozta összefüggésbe. Koncepciójának lényege, hogy a szimmetriatörés vezet az anyag megszületéséhez, legalább is az ősi részecskéhez, amely bomlásával utat nyit a tömeg megjelenéséhez. De mi határozza meg a szimmetria fokát, ami megtörik, vagyis alacsonyabb szintre kerül? A megkülönböztethetőség! Az üres térben semmi sincs, a semmi pedig nem különböztethető meg a semmitől, ezért az üres tér szimmetriája maximális, ez a totális szimmetria. De mi az a mechanizmus, ami lebonyolítja a szimmetriatörést?  Erre keressük a választ a fénysebességű forgás koncepciójával. Az első lépcsőfok a pont megszületése, egy objektum, ami kijelöli a dimenzió nélküli pontot. Ez a pont egy olyan gömb, amelynek sugara, felülete és térfogata egyaránt nulla. Három dimenzióban létezik a világ, a pont helyének kijelölése három irány találkozási helye. De mi határozza meg az irányt? Ezt három fénysebességű forgás határozza meg, de ezekhez a forgásokhoz nem jár térbeli kiterjedés, ez maga a szingularitás. Olyan pontot képzeljünk el, melynek helye három nyíl metszéspontja, a nyilak hossza nullára zsugorodik, viszont a nyilak feje megmarad. A három irány már kétféleképp kapcsolódhat, lehet jobb és balkéz szimmetriájú, ez a kiralitás. A Higgs bozon születése ezért az első megkülönböztetés, ami szétválaszt két „valamit”, a kétféle kiralitást. Eljutottunk így az anyagi pont saját, belső szimmetriájához. Ennek az objektumnak még nincs kiterjedése, nincs „lapátja”, amivel nyomatékot gyakorolhatna a környező térre, nincs ezért spinje, és töltése sem. Csak a forgáshoz kapcsolódó energiája van. Ezt az energiát elosztva c2-tel beszélhetünk ugyan tömegről, de ez csak látens tömeg lesz, mert sem tehetetlenséget, sem gravitációt nem rendelhetünk hozzá.

A Higgs bozon kívülről és belülről

Eddig arról volt szó, hogy mit láthatna elvben a külső megfigyelő, persze csak elvben, hiszen a Higgs bozon rövid élettartama miatt kizárólag bomlástermékein keresztül azonosítható. De most vegyük fel varázsköpenyünket és bújjunk be a bozon belsejébe. Ott már más világ tárul fel elénk, ami kívülről csak egy pont volt, belülről már egy gömb lesz. A gömb sugarát a három tengely körüli ω frekvencia határozza meg. Viszont a teljes forgás együttvéve háromszor járja be a 2π tartományt, vagyis a teljes periódus 6π lesz, amiért a 3D forgás frekvenciája ω3D = ω/3 lesz. Ennek azért van jelentősége, mert a fénysebességű forgás koncepciójában a tehetetlen tömeget a teljes forgás frekvenciája adja meg: minél nagyobb a frekvencia, annál nagyobb a tömeg, melynek váltószáma a redukált ħ Planck állandó:

m3D = ħ ω3D = ħ ω/3

Ennek akkor van jelentősége, ha összehasonlítjuk a Higgs bozon tömegét a belőle képződő fermionokkal. A 2D forgású fermionok esetén a tömeget az ω2D gömbfrekvencia határozza meg

m2D = ħ ω2D = ħ ω/2

Ez felel meg a fermion S = ½ spinjének. A Higgs bozon bomlásakor képződő fermionok számára a frekvenciaarányok miatt az eredeti 3D tömeg másfélszerese áll rendelkezésre, vagyis a kiséletileg meghatározott 125 GeV/c2 tömeg bomlása 187,5 GeV/c2 fermion tömeggel egyenértékű. Emiatt pedig a Higgs bozon bomlása már képes fedezni a top kvark 156 és 176 GeV/c2 közé becsült tömegét is.

Ha már ott vagyunk a bozon belsejében, érdemes jobban körülnézni, mert ez segít megérteni a kvark világ további rejtélyeit. A belső és külső világ különbsége megjelenik a spinben és töltésben is. Vajon miért nulla mindkettő a Higgs bozon esetén? Azért mert ezeket a tulajdonságokat kívülről látjuk! A fénysebességű forgás minden dimenziót nullára csökkent, ezért nincs olyan sugár, amelyik a lendület nyomatéka lehetne, és így a spin nulla lesz. De miért nincs töltése se a Higgs bozonnak? Ennek oka, hogy a QED elmélet által megkövetelt virtuális fotonok, amelyek közvetítik az elektromos kölcsönhatást, nem kerülnek kibocsátásra. Mediátor nélkül pedig töltés sem jöhet létre. A töltés eredetét a kiralitással kötöttük össze, bár a Higgs bozon rendelkezik kiralitással, de nincs ami ezt „üzembe helyezze”. A foton S = 1 spinnel rendelkezik, a Higgs bozonnak viszont nincs spinje, így az egy fotonos emisszió és abszorpció nem valósulhat meg a spin megmaradási törvénye miatt. A S = ½ spinű fermionoknak azért lehet töltése, mert a vetületi kvantumszám +½-ről -½-re való ugrása már fedezi a foton S = 1 spinjét.

A Higgs bozon belsejében való kutakodásunk megvilágítja a kvarkok háromféle színtöltésének eredetét, sőt érthetővé teszi az elektromos töltés harmadolását is! A háromdimenziós forgás felfogható három egymásutáni egydimenziós forgásnak, de felbontható egy két dimenziós gömbforgásra és egy egydimenziós forgásra is. Jelöljük a kétdimenziós forgásokat az x, y, z forgástengelyekkel, ezek lesznek az xy, yz és zx gömbforgások, ezeket tekinthetjük a három kvark előzetes állapotának, melyek a bozon felbomlása után alkotják a barionok és mezonok seregét. Bár a Higgs bozonnak nincs valódi töltése, de a kiralitás miatt beszélhetünk a +e, vagy –e látens (nem realizálódó) töltésről. Ez a látens töltés épül fel a három elő-kvark töltéséből. Lehetne-e mindhárom elő-kvark töltése 1/3e? Nem mert ekkor a három kvark töltése nem tudná kiadni a bozon nulla külső töltését. Erre csak úgy van mód, ha van egy 2/3e töltés, amit kiegyenlít két -1/3e töltés, az előbbit hordozza az up típusú kvark, az utóbbit a down. A kvarkok kísérletileg megfigyelhetetlen harmadolt töltése tehát a Higgs bozon belső és külső világának viszonyából fakad.

A megfigyelhető részecskék születése a szimmetriatörés további fokozataiban valósul meg. A három ekvivalens tengely körüli fénysebességű forgás közül az egyik elmarad, így véges kiterjedésű lesz az egyik dimenzió. Ekkor olyan gömböt kapunk, melynek a felülete nulla, de már van sugara. A gömbszimmetria még megmarad, de belép a következő megkülönböztető „valami”: a véges sugár és  a nulla felület különbsége. Ezek a kéttengelyű gömbforgások, a fermionok. Van már sugaruk, amely nyomatékot gyakorolhat, lesz így spinjük és töltésük is, sőt „lapátjukkal” már a környező teret is megforgatják, lesz ezért gravitáló tömegük is. Így megy lejjebb a pontszerű alakzat magasabb szimmetriája a véges sugarú gömb szintjére. A kvantumfizikában a szimmetriát kvantumszámok kísérik, egy rendszeren belül nem lehet két fermion azonos kvantumállapotban, mert akkor elvész közöttük a megkülönböztethetőség, ezt fejezi ki a Pauli elv és a Fermi-Dirac statisztika. A barionok kvarkstruktúrája fedi fel a kvarkok további tulajdonságát, mely szerint háromféle színkvantumszámot vehetnek fel, ennek oka a háromféle gömbforgás: az xy, yz és zx létezése. A kvarkok színkvantumszámán alapul az erős kölcsönhatás elmélete, a kvantumkromodinamika.

A szimmetria még lejjebb megy, amikor a kettős forgás egyik tagja ”kinyílik”, és a gömbszimmetria átadja helyét a henger szimmetriának, ezek a bozonok. Tengely irányuk már tetszőleges lehet, helyet biztosítva a megkülönböztethetőségnek, ezért nem tiltja semmilyen kvantumszabály, hogy hányan lehetnek azonos állapotban, ez a Bose-Einstein statisztika.

De miért létezik két különböző fermion típus, a kvarkok és a leptonok családja? Ez keletkezésük sorrendjéből következik. A Higgs bozon bomlásakor első lépésben jönnek létre egyfelöl a kvarkok, másfelöl a W és Z bozonok (a Z bozonról később), majd ezután a W bozon bomlása szüli meg a leptonokat. Tehát a kvarkok egy lépésben, a leptonok két lépésben alakulnak ki az „ősi” részecskéből, azaz a kvarkok elsődleges, a leptonok másodlagos bomlástermékek. A Higgs bozonban még összekapcsolt kettősforgások a bomlás után is együtt maradnak, ami stabilizálja a kvarkokat, melyek hármasával (barionok), vagy kettesével (mezonok) vannak összekapcsolódva. Az összekapcsolási erőt közvetíti a nyolc gluon az erős kölcsönhatás kvantumkromodinamikai elméletében. A három kvarkos részecskékben, vagyis a barionoknál, a három S = ½ spin együttese kiadhat S = ½, vagy 3/2 értéket (dublett és kvartett), a töltés pedig lehet nulla (például a neutron), vagy ±e (pl. proton), de lehet ±2e is. A két kvarkos struktúrákban, vagyis a mezonoknál, az eredő spin lehet nulla vagy egy (szingulett és triplett), a töltés pedig, 0 és ±e (semleges és töltött). A barionokat vagy három anyagnak, vagy antianyagnak tekintett kvark, a mezonokat egy kvark és egy antikvark építi fel. Mit tekintünk anyagi, vagy és antianyagi kvarknak? Azt a Higgs bozon belső kiralitása dönti el.

 

Hogyan alakítja át a gyenge kölcsönhatás bozonja a fermionokat?

 

A Higgs bozon elsődleges bomlásakor létrejön háromféle két dimenziós gömbforgás, azaz három kvark, és egy gyengekölcsönhatási W bozon. Ez utóbbi egydimenziós forgás, akárcsak a foton, de eltérő a szimmetria, mert a W bozon nem a tengely irányában terjed c sebességgel, hanem arra merőlegesen a forgási síkban. Ez okozza, hogy változik a forgási sugár. Viszont a sugár és a frekvencia szorzata c, vagyis állandó, amiért a W bozon frekvenciája is változik. Ez teszi a gyenge kölcsönhatás bozonját hasonlóhoz egy „csavarkulcshoz”, amelyik képes egymásba alakítani a különböző fermionokat. A fermionok két alaptípusának, a kvarkoknak és a leptonoknak (elektron, müon, tau, valamint a neutrínók) három generációja van, melyek tömegükben, azaz forgási frekvenciájukban különböznek. Ez a részecskefizika újabb titokzatos hármassága, melyet két határ jelöl ki, a felső határt kvarkok esetén a Higgs bozon tömege szabja meg, leptonoknál pedig a W bozon. Minél gyorsabban forog egy részecske, annál gyorsabban bomlik el. Az alsó határt már a részecskék stabilitása hozza magával, mert az elektron és az alapgenerációjú kvarkokból felépülő proton már nem bomlik tovább.

Nézzük meg részletesebben a W bozon „csavarkulcs” szerepét. A kulcsfogalom nem is a tömeg, hanem a forgási frekvencia. Ennek a frekvenciának kell „ráhangolódni” az átalakítandó fermionok frekvenciakülönbségére. Ennek mechanizmusa megegyezik a foton szerepével, amikor átmenet jön létre az elektron két állapota között. A fotonhoz egy jól definiált ω körfrekvencia tartozik, amely meghatározza a foton energiáját, amikor létrejön, vagy átmenetet hoz létre az elektron két állapota között:

Ugyanezt teszi a W bozon is, amikor két kvark állapotot átvisz egymásba, melynek energiáját a renormált tömegekkel adhatjuk meg, de itt a frekvenciaszabályban különbséget teszünk a fermion ω2D gömbfrekvenciája és a bozon ω körfrekvenciája között:

Ebből a szabályból adódik, hogy a kvark átmenetek számításakor a W bozon tömegének kétszeresét kell figyelembe venni. Ide tartozik az a kérdés is, hogyan jön létre a nagytömegű (80 GeV/c2) W bozon a neutron béta-bomlásának első lépésében, hiszen a W bozon tömege csaknem két nagyságrenddel haladja meg a kibocsátó neutronét (0,9396 GeV/c2). Ebben segít a W bozon frekvenciapásztázó képessége. Itt jegyezzük meg, hogy ez a frekvenciapásztázás, vagyis energiaváltozás, nem sérti az energiamegmaradás elvét, mert a forgás kinetikus energiáját kiegyenlíti a tér lokális görbületének negatív potenciális energiája.  A béta bomlás során spontán emisszióval létrejön a W- bozon, amely frekvenciát vesztve eljut ahhoz a frekvenciához, ami egyezik a neutront alkotó down és up kvarkok frekvencia különbségével. Ekkor következik be -1/3e töltésű down állapot ugrása a 2/3e töltésű up állapotba (ez az abszorpciós lépés). Ezt követően bomlik el a W- bozon egy-egy elektron és neutrínó létrehozásával. Ez a folyamat két megmaradási törvényt teljesít: a töltésre és a spinre vonatkozót. Hasonló módon közvetíti a W bozon a leptonok átalakulását is.

 

A W bozon frekvenciapásztázása alkalmas arra, hogy a legnagyobb tömegű kvark átalakulását is közvetítse a top és a bottom állapot között. Az utóbbi renormált tömegét 4,2 és 4,7 GeV/c2-re becsüli a szakirodalom, ezért a két állapot tömegkülönbsége 150 és 170 GeV/c2 között lehet. A W bozon frekvenciájának duplázódási szabálya miatt 160 GeV/c2 tömegkülönbségű átmenet lehetséges, ami épp a két határérték közé esik. Létrejönnek azonban olyan kvark átalakulások is, ahol a töltés nem változik. A folyamat mediátora egy további bozon, a semleges töltésű, vagyis királisan semleges Z bozon. A semlegesség azt jelenti, hogy a kétféle kiralitású forgás egymásba ötvöződik, vagyis azonos valószínűséggel van jelen. Ennek tömege még nagyobb: 91 GeV/c2, ami a duplázódási szabály miatt 182 GeV/c2 tömeggel ekvivalens. Erre a többletre szükség is lehet, amikor a top kvark a második generációs charm-ra, vagy az első generációs up-ra alakul át, mert ezek kisebb tömege miatt nagyobb a kvark átmenet két állapotának energiakülönbsége.

Végeredményként megállapítható, hogy a fénysebességű forgás modell összhangot teremt a szubatomi részecskék tömegei között. A Higgs bozonra pedig olyan forgásmodell adható meg, amelyből származtatni lehet a bomláskor képződő részecskék természetét, valamint geometriai magyarázat adható a törttöltésű kvarkok eredetére és az új kvantumszám, a színkvantumszám megjelenésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://afizikakalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr3518256803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2023.11.13. 14:59:05

Namost ha egy gömb forog egy tengely körül, úgy, hogy a sugara mentén, magyarán a tengelytől legtávolabb eső részén a kerületi sebesség eléri a fénysebességet, akkor az azt jelenti, hogy minden más pontján a forgás kerületi sebessége kisebb lesz, mint a fénysebesség, és máris nem áll meg a zéró felület feltételezése.

38Rocky 2023.11.13. 15:45:12

@Gazz: Itt lép be, hogy nem olyan forgásról van szó, amit egy makroszkopikus objektum végez, hanem kettős, azaz gömbforgásról. Ez a gömbfelületet járja be, amiért az egész felület nulla lesz c sebesség esetén. Ilyen forgás csak az elemi részecskék esetén lehet, ahol a forgás a valószínűségi mezőben megy végbe

csimbe 2023.11.14. 17:36:40

„A Higgs koncepció lényege, hogy a szimmetriatörés vezet az anyag megszületéséhez, legalább is az ősi részecskéhez, amely bomlásával utat nyit a tömeg megjelenéséhez. De mi határozza meg a szimmetria fokát, ami megtörik, vagyis alacsonyabb szintre kerül? A megkülönböztethetőség!
A megkülönböztethetőséghez két dologra, valamire van szükség. Azonban nem lehet az egyik „dolog” a semmi, mivel az nem valami.
„Az üres térben semmi sincs, a semmi pedig nem különböztethető meg a valamitől, ezért az üres tér szimmetriája maximális, ez a totális szimmetria.”
Amikor az ősrobbanás elmélet arról számol be, hogy egy „robbanással” keletkezik a tér és az idő, akkor miként beszélhetünk üres térről, a semmiről? Ha a semmiből lesz valami, azt teremtésnek szokták nevezni az Istenhívők. A tudomány azonban nem fogadja el a semmiből való teremtést.
„Az első lépcsőfok a pont megszületése, egy objektum, ami kijelöli a dimenzió nélküli pontot. Ez a pont egy olyan gömb, amelynek sugara, felülete és térfogata egyaránt nulla.”
Ez egy ellentmondásokkal telt elméletileg létező szemléltetésre szánt fikció.
„Három dimenzióban létezik a világ, a pont helyének kijelölése három irány találkozási helye. De mi határozza meg az irányt? Ezt három fénysebességű forgás határozza meg, de a forgásokhoz nem jár kerületi kiterjedés, ez maga a szingularitás.”
Ez szintén logikailag korrekt, de fizikailag elképzelhetetlen esemény.
A szingularitás egy folytonos, integrálható vonalon található kiterjedés nélküli, matematikailag kitalált pont, amelyben (a végtelenségben) elvesznek a fizikailag értelmezhető mennyiségek. Az, hogy egy kiterjedés nélküli pontban végtelen nagy potencia legyen, (ami univerzumok létezéséhez is elegendő) kellő fantáziára és még annál is több hitre van szükség.
„A Higgs bozon születése ezért az első megkülönböztetés, ami szétválaszt két „valamit”, a kétféle kiralitást.”
Ez úgy hangzik, mint a teremtés során a sötét óceánból szétválasztott alsó és felső vizek.
„ Ennek az objektumnak még nincs kiterjedése, nincs „lapátja”, amivel nyomatékot gyakorolhatna a környező térre, nincs ezért spinje, és töltése sem. Csak a forgáshoz kapcsolódó energiája van. Ezt az energiát elosztva c2-tel beszélhetünk ugyan tömegről, de ez csak látens tömeg lesz, mert sem tehetetlenséget, sem gravitációt nem rendelhetünk hozzá.”
A forgáshoz szükséges energia, (még csak potens) miért éppen fénysebességre képes gyorsítani a „pont” forgását? Lehetne jóval több is, hiszen nincs, ami ebben korlátozza. Vagy mégis?
Az emberi elme sok mindent el tud képzelni (szerencsénkre), de a valóságot nekünk megélni kell, nem szimulálni. Arra ott van a Nagy szimulátor, Isten. ;-)

38Rocky 2023.11.15. 08:49:10

@csimbe: A keletkezés, a teremtés, borotva élen táncoló logika a tudomány és a hit határmezsgyéjén. Ebben a hit előnyben van, mert nincs szüksége, hogy mindent megmagyarázzon. A Higgs elmélet is ebbe ütközik bele, amit provokatív módon próbáltam bemutatni, amikor a semmiből valami keletkezéséről írtam. Ebben a kérdésben elkerülhetetlen a fikció. Célom a gondolkodásra való ösztönzés. Ha ez valakinél sikerült már írásom nem volt felesleges.
A fénysebesség úgy kerül elő, hogy ezen a határon a relativitáselmélet szerint a távolság nullára, a tömeg végtelenre nő. De van egy határeset, amikor az eredetileg nulla tömeg épp ezáltal ölt fel megfogható tömeget.

csimbe 2023.11.21. 19:14:16

@38Rocky: Nekem sokat segítettek az írásaid abban, hogy megismerjem az Általános relativitáselméletet. No, nem a matekját, hanem az eszmei mondanivalóját. Azzal azonban nehezen birkózik meg a szavannai agyam, hogy „ezen a határon a relativitáselmélet szerint a távolság nullára, a tömeg végtelenre nő.” Ha valamilyen fizikai létezőnek van határa, az nem lehet nulla, vagy semmi. A „tömeg” végtelenségét, úgymint darabszámot el tudom képzelni, mivel lehetetlen megszámolni. Azonban azt, hogy egy végtelen nagy tömeggel rendelkező objektum (Fekete lyuk) létezik, már nem. :-)

gregor man 2023.11.26. 20:34:16

Mi a Tér?

Görbülni, tágulni képes Valami, vagy a teljesen tulajdonságmentes Semmi?
Egyszer azt írtad: „Nem valami forog, hanem a /fénysebességű/ forgás maga a Valami*!”
Ezzel Te kimondtad, hogy a Tér nem fizikai entitás, csak a forgás által válik valamivé!

Én is elmélkedtem már erről régebben:

Létezés nincs folytonos változás nélkül.
Változás nincs megkülönböztetés nélkül.
Megkülönböztetés nincs felosztottság/megszakítottság azaz „kvantált sokság” nélkül.
Megszakítottság „sokság” nincs elkülönültség nélkül.
Elkülönülni csak mozgás által tud a fizikailag létező Valami /kvantált anyag/, a csak matematikailag értelmezhető Semmi /az üres Tér, és az entrópia által meghatározott irányú Idő/ folytonos és végtelen, koordináta rendszerében.
Tehát nincs létezés /mozgásban lévő/ Anyag, Tér és Idő nélkül, de a Tér és Idő nem fizikai entitás, csak az anyag „létezés-indikátora”!

Ha a Tér (és az Idő) maga a Semmi, akkor nincs probléma a kezdettel és véggel, vagy a végtelennel, hisz akkor mint koordináta rendszer mindig továbbgondolható a végtelen felé. Az ősrobbanás által létrejövő és azóta növekvő „Tér- gömb” is elég abszurd. Mi van a határán kívül? És persze az idő sem akkor jött létre, csupán csak akkortól nyer értelmet, mint a változás folytonosságának mutatója, aminek a sebessége lassulhat is. /nagy gravitáció/

Ellenben ha a Tér Valami akkor kell legyen tulajdonsága, szerkezete. Mérete? Sűrűsége? /hisz tágul/
Akkor kvantáltnak kéne lennie nem folytonosnak. /Ekkor a Semmi, mint olyan nem is létezne!/
Pedig szerintem, a Valami nem létezhet Semmi nélkül! A Semmi pedig Valami nélkül!

A szimetriatörésre is jó magyarázat, hogy a Semmi /Üres Tér/ 1 állapotú, míg a Valami végtelen állapotú. Ezért van inkább a Valami, mint az Abszolut Semmi!

Persze ettől még lehet használni a „Téridő”, „Térgörbület” matematikai leírásait, ha ezzel jól magyarázhatók a fizikai világ dolgai gravitáció, stb.

Szóval szerinted az Üres Tér (és az Idő) az fizikailag létező Valami, vagy csak az egymás-mellettiség és egymás-utániság matematikai koordináta rendszere, mely csak a mozgó anyag által nyer értelmet?

gregor man 2023.11.26. 22:14:17

Még annyit, hogyha a Tér nem Valami, akkor a tágulás nem haladhatta meg a fénysebességet!

38Rocky 2023.11.27. 15:05:49

@csimbe: A relativitáselmélet tömegnövekedési törvénye szerint, ha egy tömeggel rendelkező test elérné a fénysebességet, akkor annak tömege végtelen lenne. Ez felel meg annak, hogy egy test csak lassabban mozoghat c-nél. De mi van akkor, ha egy tömeg nélküli valami, például a foton c sebességgel halad? Akkor már lesz energiája és ehhez az E=mc2 szabály szerint akár rendelhetnénk tömeget is, de ez nem kötelező, mert a tömeg létezése azt is feltételezi, hogy ez a tömeg van valahol „nyugalomban”. Szorozzuk meg az X számot 1/X-szel, az eredmény „1” lesz. Tartson X végtelenhez, akkor 1/X nullához fog tartani. Ebben az értelemben rendeljünk 1/X nulla határértékű tömeget a térhez, akkor a c sebességű forgás már létrehozhat véges tömeget.
A távolság nullára csökkenése is hasonlóan magyarázható. Legyen 1/X a határértékben nulla sugár, akkor eljuthatunk a véges méretű sugárhoz, ha a forgási sebesség
c.
U.I. Azóta az eredeti bejegyzést lényegesen kibővítettem.

38Rocky 2023.11.27. 16:12:00

@gregor man: Ha a térben nincs részecske, vagyis üres, akkor az tényleg nem „valami”, azaz semmi. Valamivé attól válik, hogy létezik benne részecske, például Higgs bozon és ami létrejön a bozon bomlásakor. A tér és a részecske létezése egymást feltételezi, mert tér nélkül részecskékről sem beszélhetünk. Einstein szerint a térnek van szerkezete, mégpedig görbült a tömeg hatása miatt. Higgs szerint viszont van szimmetriája, ami „törhet”. Aminek pedig már van valamije, az már maga is valami.

gregor man 2023.11.28. 11:32:36

Oké. akkor a Térnek és az Időnek az ősrobbanás a "születésnapja". A hőhalálkor pedig "eltemetjük". :)

Akkor tehát a Tér mint Valami /fizikai entitás/ egy folytonosan növekvő gömb, ami volt labdaméretű is, manapság pedig c-vel nő a sugara?
Könyvek születtek arról, hogy az első 3 másodpercben mi történt az anyaggal, és mintha mindenki elsiklana afelett, hogy a Térrel mi történik, ha folytonosan tágul, higul.
Ha aTér fizikailag létezik, akkor igencsak furcsa Valami, ami mintha semmit sem változna az ősrobbanás óta pedig hatalmasra nőtt aaaa .....miben is?

Nekem ez sehogyse áll össze, még akkor sem, ha Einstein mondja.

csimbe 2023.11.29. 13:55:49

@38Rocky: „De mi van akkor, ha egy tömeg nélküli valami, például a foton c sebességgel halad? Akkor már lesz energiája és ehhez az E=mc2 szabály szerint akár rendelhetnénk tömeget is, de ez nem kötelező, mert a tömeg létezése azt is feltételezi, hogy ez a tömeg van valahol „nyugalomban”. Szorozzuk meg az X számot 1/X-szel, az eredmény „1” lesz. Tartson X végtelenhez, akkor 1/X nullához fog tartani. Ebben az értelemben rendeljünk 1/X nulla határértékű tömeget a térhez, akkor a c sebességű forgás már létrehozhat véges tömeget.
A távolság nullára csökkenése is hasonlóan magyarázható. Legyen 1/X a határértékben nulla sugár, akkor eljuthatunk a véges méretű sugárhoz, ha a forgási sebesség
c.”
Az inflációst „tértágulás” jóval a fénysebességet meghaladó volt. Honnan kapta a kezdősebességet? Abból a nagy nyomásból, ami a robbanás előtt végtelen nagy volt. Mikortól beszélhetünk fénysebességről, ha előtte még nagyobb sebesség is létezett? Továbbra is úgy gondolom laikus módon, hogy a nulla, mint a semmi nem létező. Azonban egy fizikailag szélsőértéknek, a nullához tartónak megfeleltethető, a gyakorlati mérés híján. (nagyon kicsi, de létezik) Úgy látom, hogy a c konstans kitüntetett szerephez jut az elméletedben. Ha matematikailag korrekt eredményekkel szolgál, már nem küldhető a „zöldségboltba”.

csimbe 2023.11.29. 14:09:30

@gregor man: „Tehát nincs létezés /mozgásban lévő/ Anyag, Tér és Idő nélkül, de a Tér és Idő nem fizikai entitás, csak az anyag „létezés-indikátora”! Ellenben ha a Tér Valami akkor kell legyen tulajdonsága, szerkezete. Mérete? Sűrűsége? /hisz tágul/
Akkor kvantáltnak kéne lennie nem folytonosnak. /Ekkor a Semmi, mint olyan nem is létezne!/
Pedig szerintem, a Valami nem létezhet Semmi nélkül! A Semmi pedig Valami nélkül!
„Szóval szerinted az Üres Tér (és az Idő) az fizikailag létező Valami, vagy csak az egymás-mellettiség és egymás-utániság matematikai koordináta rendszere, mely csak a mozgó anyag által nyer értelmet?”
Véleményem szerint, a Tér és az Idő fogalmait nevezhetjük a létezés indikátorainak. Azonban a Téridő, mint „egyesült entitás”, már fizikai létező, mivel dinamikája energiája azzá teszi. Mivel végtelen energiával, tömeggel, sebességgel nem lehet valós dolgokat detektálni, diszkrét elemekből állónak tekinthető a téridő. Mint már jeleztem, végtelen darabszámból álló halmazt el lehet gondolni, csak a részeit megszámolni problémás.
süti beállítások módosítása