A fizika kalandja

A fizika kalandja

Fizikai alternatívák és matematikai fetisizmus

2020. június 08. - 38Rocky

 

Hogyan vezet el a relativisztikus energiaegyenlet a Higgs bozon koncepcióhoz

Pozitív-negatív, jó-rossz, hideg-meleg, múlt-jövő, jobbra-balra és még sokáig sorolhatnánk az ellentétpárokat: gondolkozásunk egyik alapköve az alternatívák, ellentétpárok szembe állítása. A fizikai fogalmak világában is kulcsszerepet játszanak a kétértékű mennyiségek, amelyeket valamilyen szimmetria köt össze, és amelyek tulajdonságait matematikai összefüggések által adjuk meg. Ezek tovább lendítik megértésünket a fizikai valóságról, de gyakran csapdába esünk, ha már jobban hiszünk egyenleteinknek, mint annak a valóságnak, mint amiből egyenleteink származnak. Ezt a felfogást nevezném matematikai fetisizmusnak. Először egy ilyen példából indulunk ki, majd nekifogunk, hogy bemutassuk az elemi részecskék világának legfontosabb alternatíváit, és kísérletet teszünk arra, hogy a Higgs bozont is beillesszük a fénysebességű forgások közé.

Honnan ered a lyukelmélet?

A matematikai fetisizmus egyik legismertebb példája a lyukelmélet. Ennek megértéséhez a relativitáselméletből kell kiindulni, amelyik már önmagában is sok félre- és belemagyarázás kiindulópontja. A klasszikus mechanika alapjait Newton fektette le, kimondta az erő és a gyorsulás arányosságát, amit a tehetetlen tömeg kapcsol össze, és megfogalmazta az energia megmaradás tételét, amely a mozgási és potenciális energia összegének állandóságát mondja ki. A törvények matematikai alakja jól írja le a kis sebességek világát, de már korrekcióra szorul nagy sebességek esetén, amikor beleütközünk egy felső korlátba, amit az átléphetetlen fénysebesség szab meg. A mechanika relativisztikus szabályait az elektrodinamika Maxwell egyenletei alapozzák meg, amely elvezetett a mozgási energia fogalmának továbbfejlesztésére is. A klasszikus mechanika az EKin =  ½mv2 összefüggésből definiálja a kinetikus energiát, ezt váltja fel a kovariancia törvény

Ez a törvény kis sebességeknél, azaz amikor a p·c impulzus tag kicsi az m0c2 nyugalmi energiához képest, reprodukálja a szokásos kinetikus energiát, ha alkalmazzuk a négyzetgyökvonás sorfejtési szabályát. Az eltérés csak abban jelentkezik, hogy a teljes kinetikus energia tartalmazza a nyugalmi energiát is:

Honnan származik a kovariancia törvény szokatlan négyzetes összeadási szabálya? Ilyen szabály vektorok összeadásánál természetes, de hát miért lenne vektoriális eredetű a nyugalmi energia? Talán mégis valamilyen mozgás bújik meg mögötte? Az összefüggés négyzetes jellege érthető, ha a nyugalmi energia valójában a részecske saját belső forgásának kinetikus energiája, és a külső és belső mozgások impulzusát a vektorok összegzési szabálya szerint adjuk össze, és figyelembe vesszük, hogy a saját forgás gömbszimmetriája miatt nem képződik kereszt tag a kétféle mozgás között.

Problémát jelent, hogy a négyzetgyökvonás két előjelet adó művelet, amiért negatív kinetikus energia és negatív nyugalmi tömeg is származtatható a kovariancia szabályból. De mit lehet kezdeni a negatív értékekkel? A negatív tömeg például azt jelentené, hogy a test a ráható erő irányával ellentétes irányban mozog. Ilyesmit a természetben nem lehetett megfigyelni. Az igazi problémát a relativisztikus kvantummechanika hozta elő, amikor a kovariancia törvénybe bevezették a fizikai mennyiségek operátorait. Mivel a potenciális energia és a kinetikus energia skalárként (lineárisan) és nem vektorként (négyzetesen) adódik össze, így nem kerülhető el a négyzetgyök kibontása, amit Dirac négydimenziós spinorok bevezetésével oldott meg. Az eljárás négykomponensű lineáris differenciál egyenletrendszerre vezetett. A négyzetgyökvonás szabályai miatt a számítások nem csak pozitív, hanem negatív energiájú megoldásokat is adtak. Ekkor következett be az a pont, amit a matematikai fetisizmusnak nevezhetünk: megpróbáltak a negatív energiájú megoldásnak is fizikai értelmet adni. A kvantummechanikában ugyan mindig az energiakülönbségnek van értelme, mert ez határozza meg a kibocsátott, vagy elnyelt fotonok energiáját, így elvben az energia nullapontja tetszőleges lehet. Viszont ennek a negatív energiának nincs alsó határa, ami avval jár együtt, hogy ez elektronnak el kellene tűnnie. Ezt próbálta magyarázni Dirac avval a hipotézissel, mely szerint a tér mindenütt már fel van töltve végtelen számú negatív energiájú elektronnal, és így a valódi elektronok már efölött a „tenger” fölött lebegnek. Az abszurdnak tűnő elmélet megerősítést nyert a pozitron felfedezésével, amelynek tulajdonságai egyeztek az elektronnal, csak a töltése volt pozitív, és elektronnal ütközve a két részecske megsemmisíti egymást gamma-sugarak kibocsátásával. Ez jól beleillett a képbe, mert ha a negatív elektronok tengeréből hiányzik egy részecske, annak tulajdonságai pont megfelelnek a pozitronénak.

Ettől kezdve vált gyakorlattá az elméleti fizikában, hogy a valóságot igyekeztek hozzáigazítani a matematikai egyenletek kívánalmaihoz. Ez az, amit matematikai fetisizmusnak nevezhetünk. A helyes út viszont, hogy ki kell jelölni a matematikai formulák érvényességi határát! Végül is minden egyenlet egy „hasonlat”, amely elősegíti a jelenségek megértését, de a hasonlat nem maga a valóság. Ha az egyenlet – például a kovariancia törvény – különböző megoldásokat, esetünkben negatív energiát is felkínál, akkor azt kell megnézni, hogy találunk-e olyan fizikai jelenséget, amely indokolja, hogy helyesnek fogadjuk el-a negatív értéket. Ha viszont ilyen indokot nem találunk, akkor mondjuk ki, hogy a szóban forgó megoldás hamis.

Az idő irányának megfordíthatatlansága

Nézzük hát a negatív energia kérdését! A probléma gyökerét ott kell keresni, hogy a kvantummechanika egyenletei nem ismerik az idő irányát. A fizikában az entrópia növekedés elve az egyetlen, amely megtiltja a múltba való visszalépést. Ennek lényege, hogy az energiaátalakítási folyamatok mindig veszteséggel járnak, a korábbi állapotba való visszatérés nem lehetséges a képződő hőenergia miatt, ami annak felel meg, hogy az energiakonverzió a magasabban rendezett állapotból kevésbé rendezett állapotot hoz létre. A kovariancia elv sem különbözteti meg az idő irányát, ez bújik meg a negatív energia jelentkezésében is. Az energia és az idő a kvantummechanikai felfogás szerint egymás „ikertestvére”: az energia operátora az idő függvényében képzett differenciálhányadossal arányos, és emiatt az idő irányának megfordítása magával hozza az energia előjelének megfordulását. Az idő irányának megfordíthatatlansága miatt a Dirac egyenlet matematikai megoldásából kapott negatív energiájú állapotok tehát a valóságban nem léteznek, ezeket a fizikai valóság szempontjából hamis megoldásának kell tekinteni, és nem kell attól tartani, hogy az elektron „leesik” a negatív végtelen energia állapotába.

A királis szimmetria szerepe a részecskefizikában

A fénysebességű forgások koncepciója az elektron-pozitron kettősségre egyszerű magyarázatot ad: mindkét részecskét kéttengelyű forgások alkotják, melyek királis szimmetriája fordított, az egyiknek jobbkéz, a másiknak balkéz szimmetria felel meg a két forgás eltérő sodrásiránya miatt.

 Ehhez kapcsolódik egyrészt a töltések ellenkező előjele, másrészt a két részecske egymást megsemmisítő reakciója is: a kettős forgások egyike az ellentétes forgásirány miatt megsemmisül, a másik viszont megmarad, hiszen azonos a forgásirányuk, ez a megmaradó egytengelyű forgás pedig a képződő gammasugárzás fotonja.

Lehet-e negatív a tömeg?

A kovariancia elv négyzetes felépítéséből további következtetések is levonhatók. Nézzük először a tömeg kérdését! Mind a nyugalmi energia, mind az impulzus a négyzeten szerepel. Ez alapján a tömeg is lehetne negatív! Ez látszólag ellentmond korábbi állításunknak az E = mc2 ekvivalencia szabály miatt. Viszont a kovariancia elvvel adekvát összefüggés

E2 = m2c4

formában adható meg. Ha így fogalmazzuk meg a tömeg és energia ekvivalenciáját, akkor már szabad az út a negatív tömeg felé! Milyen fizikai folyamat indokolja, hogy beszéljünk negatív tömegről? Hát az anyag és antianyag kettőssége! Ezt úgy fogalmazzuk meg, ha a pozitív tömegű elektron találkozik a negatív tömegű pozitronnal, akkor a két tömeg megsemmisülése idézi elő az annihilációt! Ez eddig csak az annihilációs folyamat újfajta értelmezése, de a negatív tömegnek van ennél sokkal fontosabb megjelenése is, mert képes magyarázatot adni a neutrínó rejtélyre és kulcsot ad a kvarkok különös tulajdonságainak megértéséhez is.. A neutrínó rejtély abból fakad, hogy a mérési pontosság határain belül a neutrínó mindig fénysebességgel halad, ami csak nulla nyugalmi tömegű objektum – ilyen a foton – esetén lehetséges. Viszont a neutrínó oszcilláció jelensége szerint létezni kell három különböző neutrínónak. Mivel a neutrínónak nincs töltése és a spinje ½, akkor mi lehet közöttük a különbség, ha még a tömeg is egyezik (azaz nulla)? A választ a kvantummechanika szuperpozíciós elve és a negatív tömeg fogalmának bevezetése adja meg. A szuperpozíció elve azt jelenti, ha két állapotot valamilyen szimmetria köt össze és azonos energia tartozik hozzájuk, akkor a két állapot szuperpozíciója is érvényes állapotfüggvény. Fogjuk úgy fel a neutrínót, mint olyan szimmetrikus állapotok szuperpozícióját, amelyben az egyikhez pozitív, a másikhoz negatív tömeg tartozik, és a szuperpozíciós súlyfaktor azonos. Az ilyen állapotban már nulla lesz a tömeg, és emiatt nincs akadálya, hogy a neutrínó fénysebességgel haladjon. Ugyanakkor az egymást kiegyenlítő +m és –m tömegek más-más értéket vesznek fel a neutrínók három típusában.

 Az anyag jellegű részecske (például elektron) antianyag párja (pozitron) abban is különbözik, hogy fordított elektromos töltésük előjele. Például az elektron töltése –e, a pozitroné pedig +e. A neutrínót alkotó szuperpozíciós állapotban az egyenlő súlyfaktorok miatt a két töltés kompenzálja egymást, és ezért a részecske elektromosan semleges lesz.

A spin megjelenése a relativisztikus kvantummechanikában

Vizsgáljuk meg a kérdést, hogyan került be a spin fogalma a Dirac formalizmusba? Ez is a kovariancia elv négyzetes jellegére vezethető vissza. A Dirac egyenlet az elektron elektromágneses kölcsönhatásait írja le. A potenciális energiának két tagja van, az egyik a Փ(r) skaláris potenciál, a másik az A(r) vektorpotenciál.  (Itt és a továbbiakban a vastagon szedett szimbólumok jelölik a vektorokat). Az előbbiből származik az elektromos mező a grad, az utóbbiból a mágneses mező a rot vektor algebrai műveletei által. A potenciálokat az elektromos töltéssel szorozva kapjuk meg az elektromágneses energiát. Mivel az elektromos mező a statikus töltésekből, a mágneses mező a mozgó töltésektől (áram) származik, így a relativisztikus energiához való hozzájárulások eltérő: az elektromos mező potenciális energiája lineárisan adódik hozzá a kinetikus energiához, viszont a mágneses energia közvetlenül az impulzust egészíti ki, hiszen mindkét mennyiség a sebességgel arányos. A Dirac elektron energiája elektromágneses térben:

 

A négyzetgyök felbontása spinorokkal

A fenti kifejezésben a töltést és a tömeget még konstansok képviselik. A négyzetgyökvonást a mátrixtechnikával bonthatjuk fel négydimenziós spinorok bevezetésével. Nézzük meg a spinor felbontás alapelvét, amikor egy háromdimenziós a vektor és egy skaláris  b mennyiség négyzetösszegét úgy visszük ki a négyzetgyök alól, hogy abban a vektoriális a és a skaláris b tagok lineáris összege szerepeljen, és az  együtthatókat a négydimenziós spinor elemei adják meg:

A felbontás megköveteli, hogy a vektoriális α és a skaláris β spinor mátrixok négyzete egységmátrixot alkosson, a komponensek szorzata pedig legyen antiszimmetrikus.  A szóban forgó spinorok felépítése visszavezethető 2x2 dimenziós Pauli mátrixokból képzett blokkokra:

Ezekre a Pauli mátrixokra is teljesül, hogy négyzetük az egységmátrix és szorzatuk antiszimmetrikus (azaz xy + yx = 0). Az elektronspin vektorát a Pauli mátrixokkal lehet definiálni: S = ½σ.  A Dirac által alkalmazott spinoros felbontás egyetlen tagként kezeli az impulzusból és a mágneses mezőtől származó tagot. Az utóbbiban a vektoralgebrai művelet elvégzése adja ki a Zeeman energiát:

EZeeman = μBσ·B = 2μBS·B

ahol μB = eħ/2mc a Bohr magneton és B a mágneses mező vektora. A szokásos konvenció szerint a B mező irányában vesszük fel a z tengelyt, ezért

EZeeman = μBσzB = 2μBSzB

Itt B jelöli a B vektor abszolút értékét. Mondanivalónk szempontjából annak van jelentősége, hogy a kovariancia elvből következik az a kétértékűség, ami a mágneses mezőben felvett energia pozitív vagy negatív előjelében mutatkozik meg. Szemléletesen ez a kettősség annak felel meg, hogy az elektron a mágneses mező körül két sodrásirányban végezhet forgásokat: jobbra és balra, és az egyik energianövekedéssel, a másik csökkenéssel jár együtt.

A töltés- és tömegoperátorok bevezetése

Terjesszük ki a kvantummechanika szokásos formalizmusát, amely csak az energiát, impulzust és impulzusnyomatékot írja le operátorokkal, míg a kifejezésekben a tömeg és a töltés konstansként szerepel. Vezessünk be kétdimenziós operatorokat a tömeg és a töltés számára is, amelyeknek két lehetséges sajátértéke van: az egyik pozitív a másik negatív. Ez a töltésoperátor esetén –e és +e, a tömegoperátornál +m és –m. Ez a leírás analóg a spinre (impulzusnyomatékra) érvényes szabállyal, ahol az Sz spinkomponens +½ és -½ értékeket vehet fel.

Lépjünk túl azon a gyakorlaton, amely az impulzushoz kötődő kinetikus energiát és a mágneses kölcsönhatás energiáját egyetlen tagként kezeli a négyzetgyökös kifejezésben. Ez a töltés operátor bevezetésével oldható meg, ami által tetszőleges elemi fermion (elektron, pozitron, neutrínók, kvarkok) leírására alkalmas formalizmushoz jutunk.  Annak mintájára, ahogy a fermionok impulzusnyomatékát a spin z komponensével jellemezzük, azaz Szħ = ½σzħ, vezessük be a töltés és tömeg operátorát a z irányú Pauli mátrix segítségével:

A mátrixok vesszőzése azt fejezi ki, hogy ezek a Pauli mátrixok a kétdimenziós királis térben működnek, és nem a spin forgások terében.  Ennek a kétdimenziós mátrixnak bevezetése avval jár együtt, hogy a spinor felbontásban nyolcdimenziós mátrixok lépnek fel, melyekre szintén érvényes, hogy négyzetük az egységmátrix és szorzatuk antiszimmetrikus.

A relativisztikus kovariancia elv a fizika olyan általános törvénye, amely valamennyi részecskére vonatkozik. Az összefüggés négyzetgyökének 8 dimenziós spinorokkal való felbontása vezet el az elemi részecskék tulajdonságainak meghatározásához. A fénysebességű forgások koncepciója specifikus kettősforgásként értelmezi a fermionokat. Az egyes részecskék sajátságait az határozza meg, hogy mekkora a királis arány. Az elektron és pozitron tiszta királis állapotnak felel meg, szemben a neutrínókkal és kvarkokkal, ahol keveredik a két királis szimmetria, és ezt a keveredést neutrínóknál a gyenge kölcsönhatás, kvarkoknál az erős kölcsönhatás idézi elő. Evvel kiterjesztjük a nukleáris erők szerepét, melyeket olyan mezőnek tekintünk, amely „kiválasztja” a részecskék forgásának szimmetriáját. Értelmezzük a Zeeman kölcsönhatás mintájára a királis térben működő erőket és a hozzá tartozó energiát:

Egyenge = σ’·Fgyenge és  Eerős = σ’·Ferős

A királis állapotok keveredésének mértékét – azaz a részecske töltését – az határozza meg, hogy az F erő iránya mekkora χn szöget alkot a z tengellyel:

En = [σ’xsin(χn) + σ’zcos(χn)]Fn

Itt Fn az erő abszolút értéke, míg a különböző fermionokat létrehozó erő irányszöge:

cos2n) =(n+3)/6

 Az n kvantumszám határozza meg a részecskék alapvető paramétereit.   Az n = 0 kvantumszám esetén a két királis szimmetria egyenlő arányban keveredik, az n = 1 és n = 2 eset felel meg a down illetve up típusú kvarkoknak, míg ha n = 3, akkor kapjuk a tiszta királis állapotot, ez felel meg az elektronnak és a pozitronnak.

Az n kvantumszám által meghatározott töltésmátrix diagonális elemei adják meg az elemi fermionok töltését. A spinek analógiájára bevezetett kétértékűség a töltésen kívül a tömegre is vonatkozik. Neutrínó állapotban a töltés és a tömeg egyaránt nulla, mert a két operátornak nullák a diagonális elemei. Ez teszi lehetővé, hogy a neutrínók fénysebességgel haladjanak. A két kvark típus esetén a töltés és tömegoperátornak egyaránt vannak diagonális és nem diagonális elemei. A diagonális elemek adják ki a ±2/3e és ±1/3e töltéseket. Mivel a tömeg operátor sem diagonális, így a kvarkokhoz nem tudunk valódi tömeget rendelni és a Standard Modell csak renormált tömegekről beszél. A kvark állapotok létrejöttéhez szükség van az erős kölcsönhatás jelenlétére, ennek rövid hatótávolsága miatt ez az állapot csak a kvarkokból felépülő hadronok (barionok és mezonok) belsejében van jelen. Ez magyarázza, hogy szabad kvark – azaz tört töltés – nem figyelhető meg. Ugyanúgy evvel lehet magyarázni, hogy csak egész töltésű hadronok, azaz tiszta királis állapotok jöhetnek létre a két, illetve három kvarkból felépülő hadronokban.

Higgs bozon a fénysebességű forgásmodellben

Felmerül a kérdés, hogy a Higgs bozon hogyan illeszthető be az eddig vázolt keretek közé? Ez az egyetlen olyan elemi részecske, amelynek az elmélet szerint nulla a spinje. Ilyen részecske állapot úgy jöhet létre, ha a Higgs mezőnek is van állapot kiválasztó szerepe. Ez a mező azonban nem a királis térben, hanem a spin forgási terében fejheti ki hatását, mégpedig merőlegesen a z irányra:

EHiggs = σx·FHiggs

Úgy is mondhatjuk, hogy a vessző nélküli Pauli mátrix x komponensével arányos mező váltja ki azt a szimmetriatörést, amely létrehozza a tömeggel rendelkező, de nulla spinű Higgs bozont. Ekkor az Sz = ½ és Sz = -½ állapotok szuperpozíciós súlya megegyezik, és nulla lesz a részecske spinjének várható értéke, tömege viszont mégis lehet. Tehát a Higgs bozon olyan állapotot reprezentál, amelyben a spin két sodrásiránya „egybe van csomagolva” a szuperpozíciós elv révén.

Végkövetkeztetésként megállapíthatjuk, hogy a relativisztikus kovariancia elvből a részecskék három alapvető kettősségére következtethetünk: a spinre, a tömegre és a töltésre. Ez alapján is osztályozhatjuk a Standard Modell részecskevilágát. Az elektron típusú fermionok mindhárom alaptulajdonsággal rendelkeznek, a neutrínónak viszont csak spinje van.  A kvarkok is rendelkeznek spinnel, de mérésekkel detektálható töltésük és tömegük nincsen. A bozonok közül a fotonok csak spinnel rendelkeznek, a gyönge kölcsönhatás bozonjainak van spinje, tömege és lehet töltése is. A gluonoknak szintén van spinje, lehet töltésük is, de tömegükről nem beszélhetünk. Végül ott van a Higgs bozon, melynek csak tömege van, spinje nulla és várhatóan nulla a töltése is. A Higgs bozon tulajdonságainak ismerete jelenleg még nem tekinthető teljesnek.

 A blog további írásai elérhetők: "Paradigmaváltás a fizikában"

A bejegyzés trackback címe:

https://afizikakalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr7215754502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.06.09. 15:51:12

38Rocky: "...de gyakran csapdába esünk, ha már jobban hiszünk egyenleteinknek, mint annak a valóságnak, /mint/ amiből egyenleteink származnak. Ezt a felfogást nevezném matematikai fetisizmusnak. "

Erről beszéltem eddig is. A matematika sok mindent elbír, ha nem mérnök-fizikusok művelik, hanem kozmológusok, kozmogónusok, egyéb álmodozók, stb.
Egy mérnök-fizikus nem tévedhet, az összes többi meg pont abból él, hogy keresgél és téved.

Persze, a tévedés is lehet néha eredmény.

2020.06.23. 23:54:44

azt írod: ..."mert ha a negatív elektronok tengeréből hiányzik egy részecske, annak tulajdonságai pont megfelelnek a pozitronénak."

Ezt nem komolyan mondod? Van egy "elektrontenger"- ünk, csupa negatív elemi töltéssel és ha ebből hiányzik egy "részecske", annak - minek? - tulajdonságai pont megfelelnek a pozitronénak.

Ez így helytelen megfogalmazás, mivel egyrészt nem adtad meg az "elektrontenger" elemi töltéseinek a számát, teljesen mindegy, hogy azért, mert nem adható meg, de éppen ezért nem beszélhetünk arról sem, hogy innen hiányzik egy "részecske", amelyről azt se tudjuk, miféle?

Nem állítható tehát ez alapján, hogy , amint írod: "hiányzik egy részecske", anélkül , hogy ennek a részecskének megmondanád az előjelét, de ha megmondanád is, akkor sem lehetne az elektrontengerből pozitron tulajdonságú valamiféle "tenger", mert ahhoz, hogy ezt állítani lehessen, definiálnod kellene egyrészt az elektrontenger negatív töltésmennyiségét, másrészt ugyancsak definiálni a pozitron töltésszimmetriáját is, amely nem lehet meghatározva , ahogy írod, egy részecske /de miféle részecske?/ hiányával egy adott "elektrontenger" - ből, ugyanis az elektrontenger negatív részecskeállománya nem meghatározott és nem meghatározható, következésképpen a képleteinkbe nincs mit írnunk, így matematikai eredmény sem születhet.

2020.06.26. 00:49:26

38Rocky: Honnan ered a lyukelmélet? Newton megfogalmazta az energiamegmaradás tételét? Mikor?
Tudod egyáltalán, merre jársz?
Vagy csak néha felébredsz és mondasz valami szépet és érdekeset? Mint Dirac a negatív energiáról?

Nem ártana néha gondolkozni vagy beszélgetni barátaiddal.

Vannak statikus töltések? Vannak mozgó töltések? Még ilyet!!!

És a definíciójuk?

csimbe 2020.06.26. 16:58:31

@szózavar: A megszólalásaid alapján nem itt egy blogon, hanem az ATV-ben kellene feltenned az elkötelezett oknyomozói kérdéseidet. Az őszinte válaszok után, sokat javulna a tisztánlátásunk. Viszont ebben a speciális témakörben, ahol a mérnökfizikusok keze gúzsba van kötve, nincs értelme kekeckedned. :(

2020.06.26. 21:53:26

Értelmes "csimbe" legyeket találtak egy sertéstelep végében, mindenre rászálltak, nyalogatták, így terjesztették a tudományt.

Mérnök-fizikusok keze? Mintha valami ilyesmit írtam volna nemrég itt! Érdekes. Mint az ATV.

A mérnök-fizikusok keze nincs megkötve, ők fejlesztik a ma és a jövő technikáját, miért lennének megkötözve? Szinte tévedhetetlenek a saját területükön, sok-sok kísérletezés után. Amit végül kiókumlálnak, kiszámolnak, az úgy van és reprodukálhatóan működik.

Az elméleti fizikus találgat, ez a dolga, van, aki jól, van, aki rosszul találgat, ezért vannak a viták, a workshop- ok, találkozók, kongresszusok, stb.

A találgatások nem mindig jönnek be, ezért vannak viták, ellenkérdések, felvetések és ezek nem "kekeckedések", hanem fényszórók , amelyek megpróbálnak rávilágítani a helytelen elképzelésekre, amelyek nem asszociatív gondolkodási rendben merülnek fel, ezért alkalmanként eredménytelenek.
Ezért fontos minden esetben a felismert törvényszerűség /már ha az/ definíciója és bizonyítása.

Miért? Mert az állítás nem lehet konklúzió, amelyhez keményen meghatározott tételeken, ítéleteken át vezet az út.
Ennek ellenére sok kiváló gondolkodó tudja, ismeri azt a megfoghatatlan élményt, amikor az ismert fizikán túli események néha-néha felfénylenek.

De visszatérve a mindennapi elméleti fizikára, egy "tudós"-nak sincs joga butaságokat írni, mert ezzel nem elősegíti a naiv , laikus közönség ismereteit a fizikai kutatásokról, eredményekről, hanem épp ellenkezőleg, hamis és fonák , valótlan elképzeléseket terjeszt és ezzel félrevezeti a jóhiszemű olvasókat.
A képlet nem mindig azt írja le, amit pedig szeretne, lásd renormálás, különféle "állandó"-k bevezetése, elejtése, stb.
A képleteket nem a "világmindenség " írja, hanem okos, de gyarló emberek, akik néha bizony tévedhetnek is.

csimbe 2020.06.27. 19:24:33

@szózavar: Köszönöm a válaszod, amivel nagyon elégedett vagyok. Úgy érzem helyére billent tőle a józan ítélő képességem.

2020.06.27. 21:06:11

Ha valóban így van, barátsággal üdvözöllek.

kpityu2 2020.07.12. 18:44:15

38Rocky: Találtam egy elég friss YT webináriumot a QM CA témában 't Hooft részvételével:

www.youtube.com/watch?v=a7xw0p4WfDs

csimbe 2020.08.10. 22:20:38

Megmondom: attól függ....

Ami függ, az nem biztos, hogy lóg. De ami lóg, az a kötelének szakító szilárdságától függ.
Hová tűnt Démon Hill, álnevén szózavar?

csimbe 2020.08.13. 15:45:45

Ezek szerint figyeled a megszólalásokat. Minden rendben van az egészségeddel? Ne izgasd fel túlságosan magad ebben a hőségben! :)
süti beállítások módosítása