A fizika kalandja

A fizika kalandja

Blogindító

2015. május 21. - mclean

A fizika számomra egy nagy kaland, ami kitöltötte tudományos pályafutásomat. Összegyűjtött gondolataimat teszem fel erre a honlapra egyrészt magyar másrészt angol nyelven. Alapelvem, hogy a megismerés kiindulópontja a tévedés joga. Ha nincs bátorságunk tévedni, akkor nincs esélyünk fontos új eredmények elérésére sem, a felismert tévedés új utakat nyit a megismerés göröngyös útján.

A fizika előrehaladását két veszély fenyegeti: az áltudomány térhódítása és a kőbevésett fizikai törvények megtámadhatatlansága. Mindenkinek joga van kételkedni a fizika bármely törvényében, megállapításában, de ez kötelezettséget is jelent: pontosan ismernünk kell azokat az alapfogalmakat, azokat az eredményeket, amit a fizika feltárt. Lehet igaza egy autodidaktának is a tudomány felkent nagyjaival szemben, de ehhez hosszú és nehéz utat kell végigjárnia, pontról pontra bizonyítani kell igazát. Tudomásul kell venni, hogy nincs könnyű út.  

Ezen a honlapon a fizika különböző területeiről lesz szó, lesznek írások, amelyek minden fizika iránt érdeklődő számára érthetőek lesznek, de olyanok is, amely megkívánja a fizikai alapok mélyebb ismeretét. Gyakran illusztrálom gondolataimat népszerűsítő példákkal, de elvem, hogy a közérthető tárgyalás nem mehet a fizikai precizitás rovására. A modern fizika problémája, hogy ragyogó eredményeket ér el a részletek tanulmányozásában, de kevésbé sikeres a fizika különböző területeinek összehangolásában. A fizikai világkép olyan mint egy kirakós játék, egyre alaposabban ismerjük a játék egyes elemeit, de gond van az összerakásnál. Az elemek nem illeszkednek össze és ezért a teljesség előttünk gyakran rejtve marad. Legfőbb törekvésem ezért az elemek újszerű összeillesztése, ami sokszor eltér a jelenleg elfogadott fizikai világképtől. Vonatkozik ez az elemi részecskék szerkezetére, a speciális és általános relativitáselmélet kapcsolatára, a kvantummechanika meg nem értett jelenségeire is. Ha tévesek egyes megállapításaim, akkor örülnék neki, ha értelmes és minél konkrétabb megjegyzésekből tanulhatnék, ezért várom az észrevételeket.

Rockenbauer Antal

A bejegyzés trackback címe:

https://afizikakalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr827478332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luighi 2020.04.20. 09:26:39

Minden bejegyzésed az utolsó szöszig végig fogom olvasni!
Nagy kedvencem az amatőr Kisfaludy György, aki teljesen hasonló dolgokat állít, és a szemléletmódja is egyező (Új dolgokra csak időnként tévedve találhatunk!)., mindezt rendszerszemlélettel teszi. Rendszere logikus és széles körben kiterjeszthető (A nagy egyesítés).
Te pedig mindezeket a tudomány szemüvegén keresztül teszed elénk.
A kétféle megközelítést és szemléletet összehasonlítva jó esetben még izgalmas kutatási témákra is bukkanhatunk, ami remélhetőleg további előrelépést eredményez(het).

2020.04.20. 17:38:34

"Ha tévesek egyes megállapításaim, akkor örülnék neki, ha értelmes és minél konkrétabb megjegyzésekből tanulhatnék, ezért várom az észrevételeket.

Rockenbauer Antal"

Kedves Rocky barátom, nem érdemled meg, hogy szóba álljanak veled. Hogy miért? Azért, mert amikor a válaszérvek kissé ellentmondanak elképzeléseidnek, azonnal beépíted ugyan a szövegeidbe az útba igazításokat, mint saját gondolataidat, anélkül, hogy megköszönnéd annak, aki írta és közben behúzódsz a csigaházadba.
Mások hordják össze a téglákat a házikódhoz?
Einstein is így csinálta.

csimbe 2020.04.21. 17:49:33

@szózavar: El tudom képzelni, hogyan reagálnál arra, ha a házadba meghívott vendéged becsmérlően fintorogna a felkínált vacsorára, majd elégtételt követelne érte.

2020.04.21. 18:15:45

Képzelődni könnyű, gondolkodni nehezebb.

csimbe 2020.04.23. 19:47:06

@szózavar: „Szerintem a fizika előrehaladását két veszély fenyegeti: az áltudomány térhódítása és a kőbevésett fizikai törvények megtámadhatatlansága.
Lehet igaza egy autodidaktának is a tudomány felkent nagyjaival szemben, de ehhez hosszú és nehéz utat kell végigjárnia, pontról pontra igazolnia kell igazát.”
Az áltudomány terjesztői, vagy a kőbevésőkkel szemben? Attól megigazul az igazság?
süti beállítások módosítása