A fizika kalandja

A fizika kalandja

Polariton: amikor a fény és az anyag elválaszthatatlanul összefonódik

2019. augusztus 05. - 38Rocky

Polariton: amikor a fény és az anyag elválaszthatatlanul összefonódik

 

 

Nagy érdeklődést kiváltó publikáció jelent meg a Nature tudományos folyóirat Július 3.-i számában, amelyben a Chicago Egyetem Jonathan Simon által vezetett laboratóriuma számolt be az anyag különleges új formájáról, amelyben az atomok és a fotonok tulajdonságai elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. Ennek megértése érdekében szemléltessük az atomok és a fotonok közötti különbséget: ütköztessünk össze két golyót, ekkor mindkét golyó mozgása megváltozik az ütközés során. Indítsunk el két lézer sugarat és a két nyaláb útja keresztezze egymást: a találkozás után a két nyaláb változatlanul halad tovább. Azt mondjuk erre, hogy amikor az atomok ütköznek, megváltozik pályájuk, esetleg át is alakulnak, mindez nem történik meg a fotonokkal, nem jön közöttük létre kölcsönhatás.

 

Mi a polariton?

 

Létrehozhatók azonban olyan különleges körülmények, amikor erős csatolás jön létre az atomok és a fotonok között, ezt a csatolt állapotot nevezzük polaritonnak. Ennek alapja a rezonancia elv. Az egyes atomok jól definiált hullámhosszon sugároznak, vagy nyelik el a fényt, ezt nevezzük spektrum vonalaknak, vagy sávoknak. A XIX. század végén figyelték meg ezeket a diszkrét sávokat, melynek eredetét nem tudta magyarázni a klasszikus fizika. Hidrogén atomok esetén Johannes Rydberg (1854-1919) svéd fizikus találta meg a matematikai formulát, amivel leírta az egyes vonalak hullámhosszfüggését. Később a kvantummechanika létrejötte megadta a magyarázatot is a jelenségre.

 

Ha olyan fénnyel világítjuk meg az atomokat, amely megfelel valamilyen sávnak, akkor az atomok rezonanciaszerűen nyelik el a fényt. De ez még nem polariton, csak a kiindulópont. Polaritonok létrehozásához optikai üreggel állóhullámokat kell létrehozni. Ennek elve, hogy négy parányi tükörrel ide-oda tükröztetjük a fényt, amely ennek során az üregben állóhullámokat hoz létre. Ebbe az optikai üregbe kell bevinni egy atomokból álló gázt és úgy kell megválasztani az üreg méretét, hogy az abban kialakuló hullámok hosszúsága pontosan megfeleljen valamelyik atomi sávnak. Ezt a rendszert már tekinthetjük polaritonnak, de a kísérletezőknek arra volt szüksége, hogy a polaritonok közötti kölcsönhatást tudják kimutatni. Ennek érdekében olyan optikai üreget hoztak létre, amelynek két kismértékben eltérő rezonancia frekvenciája van és meg kellett oldani, hogy egyidejűleg mindkét frekvencia megjelenjen az atom színképében. Ez utóbbit oldották meg a Floquet-moduláció segítségével. (Gaston Floquet (1847-1920) francia matematikus, a lineáris differenciálegyenleteket vizsgálta periodikusan változó függvények esetén).

 

Modulált frekvenciájú polaritonok

 

Ebben a módszerben a lézerfény amplitúdóját periodikusan változtatják, így a gerjesztési amplitúdó is periodikusan változik. A konkrét kísérletben ezer körüli Rubidium atomot alkalmaztak olyan alacsony hőmérsékleten, amikor valamennyi atom besugárzás nélkül az 5S1/2 alapállapotban van. (Ebben a jelölésben az első szám az n = 5 főkvantumszám, az S pálya azt jelenti, hogy az L mellékkvantumszám, azaz a pálya impulzusnyomaték nulla, míg az ½ index jelöli az eredő impulzusnyomatékot, amihez ekkor csak az elektron spin ad járulékot.) A Rubidium atom rendszáma 37, azaz az atommagban 37 pozitív töltésű proton van és az elektron felhőt 37 részecske alkotja. Ebből 36 zárt héjakat alkot, viszont egyetlen elektron kikerül a külső n = 5 főkvantumszámú pályára. A kísérletben 780 nm hullámhosszú lézerfényt alkalmaztak, ami az elektront az 5P3/2 pályára gerjeszti. (Itt P mutatja az L = 1 mellékkvantumszámot, míg a 3/2 index az eredő impulzusmomentumot jelöli.) Modulációt úgy hoznak létre, hogy a gerjesztés hatásfokát periodikusan változtatják, azaz képletesen szólva „megrázzák” a gerjesztett elektronpályát. Ennek következtében az eredeti 780 nm hullámhosszú sáv alsávokra bomlik, melyek eltérését a fősávtól a modulációs frekvencia határozza meg. Megfelelő frekvenciájú modulációt alkalmazva elérhető, hogy amíg az alapfrekvencia az optikai üreg egyik modusával egyezik meg, addig a modulációs frekvenciával növelt másik sáv az üreg másik modusát gerjeszti.

 

További „csavar” a kísérletben

 

A sikeres kísérlethez ezen kívül még egy további „csavarra” volt szükség. Ennek oka, hogy a polaritonok közötti kölcsönhatás mértéke a gerjesztett elektronpálya sugarától is függ, és ehhez az 5P3/2 pálya kiterjedése nem elég, mert nem éri el az optikai üreg méretét. Emiatt vették célba a nagy főkvantumszámú n = 100 pályát, melynek sugara meghaladja az üreg szélességét. Ezt az elektronpályát nevezik Rydberg pályának. Az elnevezés onnan származik, hogy ez a nagy sugarú pálya már teljes egészében a belső pályákon kívül van, és így a belső 36 elektron árnyékoló hatása miatt a külső elektronra a 37 proton töltése helyett csak egyetlen pozitív elemi töltés hat. Ez azt eredményezi, hogy az elektronpálya energiája pontosan megfelel a Hidrogén esetének, amelyet a Rydberg formula ír le. Ennek a pályának gerjesztése az 5P3/2 nívóról történik egy másodlagos 488 nm hullámhosszú lézersugárral.

 

Hogyan mutatja ki a kísérlet a polaritonok erős kölcsönhatását?

 

Ezután már rátérhetünk a konkrét kísérlet leírására. Ebben a 780 nm-es modulált sugárzás két ellentétes irányból éri az optikai üreget, a modulációs frekvencia hangolásával elérve, hogy mind a két modussal biztosítva legyen a rezonancia. Amikor csak az egyik lézer nyaláb van bekapcsolva, a fény zavartalanul áthalad az üregen, de ha a másodikat is bekapcsolják, az már megakadályozza az ellentétes irányú sugárzás kilépését az üregből, ily módon kimutatva a blokkoló hatást.

 

Ez a felfedezés új és szokatlan kvantumfizikai jelenségek vizsgálatára nyújt lehetőséget különleges effektusok létrehozásával, de biztatóak a gyakorlati alkalmazási lehetőségek is. Csak két példát említve: a blokkolási technika alkalmazható lehet a digitális technikában, a frekvencia sávok modulálása pedig lehetővé teszi az információ titkos kódolását.

 

További írások elérhetők a blogon: Paradigmaváltás a fizikában

 

A fenti írás korábban megjelent (2019-07-28): qubit.hu/Amikor a fény és az anyag elválaszthatatlanul összefonódik

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://afizikakalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr4714995954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.08.06. 07:58:34

@MAXVAL bircaman közíró:

Kicsit buta vagy. A fotonnak vannak részecske tulajdonságai is.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.08.06. 08:29:38

:0
Hűha! A Tudomány nevű szekta már pontosan tudja mi a fény, és mi az anyag?
Akkor már mindent tud a világról?

kvadrillio 2019.08.06. 10:01:08

A FASZNAK KELLETT A TUNGSRAM LÁMPÁKAT LED-RE CSERÉLNI ??? JAHHH....A MULTIGYÁRTÓ PROFITJA MIATT ???

MűÁR 50 ÉVVEL EZELŐTT LECSERÉLTÉK A NEON ÉS EGYÉB VILÁGÍTÁAST SÁRGA FÉNYEKRE, MERT RONGÁLTÁK A RETINÁT !!!

DE A RENDSZARVÁLTÓK AKARATA CSAKAZÉRTIS ÉRVÉNYESÜLT ! HADD ROHADJON EL AZ EMBEREK RETINÁJA, CSAK A MULTIK GAZDAGODHassanak !!! pedig ezrével mondták a hozzászólók nem lesz ez jó ! faszok gyülekezete ! az emberek egészsége már rég nem számít, csak a multik gazdagodhassanak ! basszamegazorbán !!!

A gyerekekre kifejezetten káros lehet, ha rossz LED-izzót választ
Illényi Balázs
Illényi Balázs
56

Nemcsak általában a fényszennyezést növeli, de balesetveszélyes és az egészségre is ártalmas lehet az energiatakarékos, ezért mindent elárasztó LED-világítás.

A volán mögött ülők ugyan egy ideig remekül látnak, ám a szembejövő autósok vakító LED-fényszórói miatt egyre többen panaszkodnak a szemészeknek arra, hogy nehezükre esik szürkületben vagy sötétben vezetni. „Sokan inkább elfordítják a fejüket, behunyják a szemüket vagy hunyorognak, és hosszú másodpercek telnek el, mire visszaáll a rendes látásuk” – magyarázta a biztonsági kockázatokat egy tévériportban Thomas Chester, a Clevelandi Szemklinika igazgatója.

Nem véletlenül fejlesztik autó- és fényforrásgyártók már évek óta azokat az adaptív rendszereket, amelyek a fényszórókban elhelyezett, akár többezernyi apró LED és tükör segítségével képesek szelektíven változtatni – és jelentősen csökkenteni – a reflektorok fényerejét a látótér azon pontjai felé, ahol szembejövő járművet vagy gyalogost észlelnek.
© ANP / Koeyn Suk

Ezek az okos megoldások azonban még csak a felső kategóriákban érhetők el, miközben manapság szinte már minden új autóba dukál a LED-fénysor. Ez azért gond, mert a tompított és országúti fényszórókhoz használt diódákra lazább szabályozás vonatkozik, mint a háztartásban használtakra, így ezek fényszennyezés szempontjából a mérsékelten veszélyes kategóriába tartoznak – hívta fel a figyelmet minap a francia Építésügyi Tudományos és Műszaki Központ (CTSB). Ezekbe ugyanis a gyártók olyan, nagy fénysűrűségű, nagyjából 435 nanométer hullámhosszú fényforrásokat tesznek, amelyektől a szakemberek szerint már 14–20 másodperc után sérül a retina, elsősorban a kisgyerekeké, akiknek a szemlencséje még nem szűri a kék fényt. A közlekedési szituációkban szerencsére meglehetősen ritka, hogy valaki ilyen hosszan nézzen egy reflektorba, azt azonban még csak most vizsgálják a kutatók, hogy rövidebb, de gyakran ismétlődő fényhatás esetén mi történik.

Ezt azért is jó lenne tudni, mert korántsem csak a fényszórók esnek lazább szabályozás alá, hanem például a különféle reklámfényekben, díszítő fénygirlandokban, játékokban, apró kütyükben használt diódák is. Márpedig egy játék mentő- vagy rendőrautó villogóját, netán az erkélykorlátra kapaszkodó fénytélapó puttonyát pár másodpercnél jóval tovább is bámulhatja egy kisgyerek. Arra, hogy az ipar ezekre a területekre önti a hagyományos háztartási környezetben egészségügyi szempontok miatt már nem használható világítótesteket, a francia élelmiszer-, környezet- és munkabiztonsági hivatal (Anses) átfogó elemzése derített fényt.
LED-lufi egy moszkvai felvonuláson. Ártatlannak tűnő játékszer
© AFP / Sefa Karacan

Jó hír, hogy a fényszórókon és játékokon túl a háztartásokba szánt lámpatestek fénye a 2015-ben felállított négy kategória közül általában az első kettőbe, vagyis az egészségügyileg még nem káros tartományba esik. Ahogyan az is reménykeltő, hogy szakértők szerint a kék fényben alapesetben különösen gazdag LED-égők tekintetében igen gyors elmozdulás érzékelhető a – napfényhez és a hagyományos izzókéhoz jobban hasonlító – melegebb színvilág felé. Magyarán egyre többen választanak színhőmérséklet alapján villanykörtét, és a „hideg”, fehér (6500 Kelvin) helyett a (3000 Kelvin alatti) „meleg”, sárgásabb árnyalatúakat keresik. A szoba hangulatán túl ez azért is fontos, mert a kutatók megfigyelték, hogy az elektromágneses sugárzás kék tartományában, az említett 435 nanométeres hullámhosszon túl, a 480 nanométer körüli fény sem egészséges: ez az alvást és a biológiai óra normális működését befolyásolhatja.

Wildhunt 2019.08.06. 10:03:52

Érdekes volt! Tudom, hogy gugli a barátom, de lehetne hivatkozásokat tenni egy ilyen cikkbe?

steery 2019.08.06. 11:26:06

A kísérlet leírásából nem világos a számomra, hogy pontosan mi is történik és miért polariton a jelenség neve és miként van összefonódva a fény és az anyag? Épp csak a lényeg hiányzik a cikkből.

Macropus Rufus 2019.08.06. 11:38:05

@MAXVAL bircaman közíró: namost ha anyag, akkor hol a tömege? :o A fotonnak ui. nincs tömege.

hu.wikipedia.org/wiki/Foton

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.06. 11:49:31

@Macropus Rufus:

A jelenlegi fősordú fizika szerint 18 elemi részcske van: 6 féle lepton, 6 féle kvark, s 5 féle bozon (feltételeznek egy hatodikat) - ez a normál anyag esetében, mely a világ 15 %-át teszi ki. S a bozonok közül egyesek tömeg nélküliek.

(Míg a világ 85 %-át kitevő sötét anyag esetében nem lehet tudni miből áll.)

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.08.06. 11:51:20

@MAXVAL bircaman közíró:

Megint olyanba ugatsz bele amihez nem értesz. Ráadásul azt sem érted amit olvasol. Nem azt mondtam, hogy részecske, hanem azt, hogy részecske tulajdonságai is vannak. Fentebb belinkelték, hogy mi az amit még meg kell tanulnod a témában, hogy felfogd a fény természetét.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.08.06. 11:54:51

@kvadrillio:

"Ezek az okos megoldások azonban még csak a felső kategóriákban érhetők el, " és gyakorlatilag semmit sem érnek addig, amíg a tervezőmérnök aki ezeket a szemeteket kitalálja, ki nem megy a való világba, és fel nem fogja, hogy a Föld úthálózata a domborzati viszonyokhoz alakul, és lóizét sem ér a szuper fényerőszabályzója, ha a gyalogos, autós, bárki aki szembe jön még csak szemmagasság fölött észlelhető és bőven megvakul mire pl. az autójának a fényszóróját a csúcsrendszer észreveszi és valamiféle szabályzásba kezd.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.08.06. 11:57:39

@MAXVAL bircaman közíró:

Itt, ostoba. Ezzel kezdtél.

"Kicsit féltevezető ez, mert a foton is anyag. "

Fentebbi linken megtanulhatod, hol rontottad el az okoskodást. Eleve a tudatlanságod bizonyításával kezdtél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.06. 11:59:22

@csúti csüngőhasú tolvaj:

Már mondtam, buta vagy. Tájékozódj mielptt belepofázol. Menje csak vissza oda, ahol egy szimpla orbánozással teljesíted napi trolll kvtádat.

_z_ 2019.08.06. 12:50:58

@MAXVAL bircaman közíró: Gratulalok, ide is sikerült belepolitizalnod.

kvadrillio 2019.08.06. 13:18:52

HMMM.....A COCA-COLÁNAK ÉS A TÖLTÖTTKÁPOSZTÁNAK, NINCS SEMMI KÖZE A HOMOSZEXUÁLISOKHOZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2019.08.06. 13:36:03

"Aki e nyugdíjszabályokat kitalálta, nem merte Orbánnak elmondani, hogy milyen áruk van"
Egyre inkább felszínre bukkannak a magyar nyugdíjrendszer méltánytalanságai, amelyek a jövőben nem csak az idősek körében fokozzák a feszültséget, hanem költségvetést is megrengethetik. A kormányzat egyelőre nem hajlik semmilyen párbeszédre, ám hamarosan komoly korrekcióra kényszerülhet - vélekedett lapunknak Simonovits András közgazdász, nyugdíjszakértő.
K. Kiss Gergely, 2019. augusztus 5. hétfő, 07:08
Fotó: Napi.hu

- A médiában és az ellenzéki pártok körében is mind gyakrabban emlegetik, hogy az utóbbi években egyre nagyobb rés nyílik, nemcsak az új és a régebbi, hanem még az új nyugdíjak között is. Ez alapján úgy fest: a legfőbb igazságtalanság a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése volt, amely miatt hamarosan a többmilliós nyugdíjakat zsebre vágók kisebbsége fog farkasszemet nézni a 100 ezer forint alatti ellátásban részesülők tömegével.
Nők 40-nel ment nyugdíjba? Nagyon rossz hír érkezett

Így számolják a nyugdíjakat ezentúl - megjelent a kormányrendelet

- Szerintem túl sokat beszélnek a nyugdíjplafon eltörléséről, ami valóban megnyitja a milliós nyugdíjak előtt az utat. Ezekből egyelőre csak néhány akad, de hogy mennyi, azt sokáig titkolták. Szembetűnő aránytalanságról van szó, amelyet egyszerű megérteni és majdnem mindenki ellenzi is. Azonban a jelenség nagyon kevés embert érint. A 2013-ban eltörölt nyugdíjplafont korábban a bruttó átlagbér háromszorosánál húzták meg - vagyis, aki ennél többet keresett, annak az e fölötti részre nem kellett egyéni nyugdíjjárulékot fizetnie. Amennyiben továbbra is megmaradt volna a rendszer, az a dolgozók mindössze a 3 százalékát fedné le.

Ez tehát csak a jéghegy csúcsa, amely alatt ott rejlik a progresszív személyi jövedelemadó (szja) eltörlése, amely sokkal jobban polarizálja a nyugdíjakat. Ráadásul a szóródás a fogyasztói árakat követő százalékos nyugdíjemeléseknél megőrződik.

- Az egykulcsos szja hatása hogyan gyűrűzik be a nyugdíjakhoz?

- A hatás ugyanaz mint a béreknél. A 2011 előtti progresszív rendszerben két szja-kulcs volt: a többség 17 százalékkal adózott, az ötmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkezőknek pedig 32 százalékot kellett fizetniük. Ráadásul a minimálbér gyakorlatilag adómentes volt a már szintén eltörölt adójóváírás miatt, amely a nem túl sokkal a legkisebb bér felett keresők körében is sokaknak jelentett könnyítést. Ma azonban mindenki egységesen 15 százaléknyi szja-t fizet.

Sematikus példa alapján ezt úgy képzeljük el, hogy korábban az átlag alatt mondjuk 10 százaléknyi szja-t fizettek az emberek, az átlag fölött pedig 30 százalékot. Amint fölemelték az alacsony bérűek 10 százalékos terhelését 15 százalékra, abban a pillanatban nekik csökkent a nettó bérük adott jövedelem esetén. A magasabb keresetűeket nézve, amikor a 30 százalékos kulcs leesett 15 százalékra, akkor nekik növekedett a jövedelmük. A nettó bérek között kitágult a rés, és ez egy az egyben "átmegy" a nyugdíjakra is.

- Milyen módon?

- Az új nyugdíjak alapjául szolgáló, úgynevezett valorizált nettó életpálya átlagkereset kiszámításának egyik lépcsőfoka, hogy a keresetből le kell vonni a szja-t a bérezett napok számának arányában. Ezzel végső soron nettósítás történik. A munkavállaló a bruttó keresetével arányos mértékben fizeti a nyugdíjjárulékot, míg a járadék, vagyis a tényleges nyugdíj a nettó kereset arányában számítódik. A korábbi példa alapján: a magasabb keresetűeknek csökkent az szja-terhelése, így nettó keresetük aránya növekedett a bruttó bérükhöz képest. Ez azt jelenti, hogy magasabb lesz a nyugdíjuk a befizetett nyugdíjjárulékokhoz viszonyítva.

Az alacsonyabb keresetűek esetén viszont nőtt az szja, így a nettó bérük aránya csökkent a bruttó jövedelemhez képest - vagyis változatlan nyugdíjjárulék-kulcs esetén a járadék/járulék-arány csökken, tehát korábbi befizetéseikhez viszonyítva alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak.

Meg kell jegyezni még, hogy a nagyobb jövedelműek várhatóan tovább élnek, így ők hosszabb ideig kapják a nagyobb nyugdíjakat.

- Lehet-e számszerűsíteni ezeket a változásokat?

- Ez nagyon bonyolult, a szakirodalomban sincsenek pontos képletek, számítások arra, hogy az adóváltozás hogyan hat a bruttó keresetekre.
Simonovits András (Fotó: Németh Dániel)

- Mi történne, ha újra bevezetnék a progresszív szja-t?

- A magyar nyugdíjrendszerben minden évi kereset külön számít, tehát ha valaki most már a pályája felén áll és holnap bevezetik ezt a progresszív szja-t, akkor pályája második felében, ha alacsonyabb jövedelmű, akkor növekedne a nettó bére és a nyugdíja, ha magas jövedelmű, akkor mindkettő csökkenne a korábbi arányhoz képest. Így a polarizáció mindenképpen lassulna az új nyugdíjaknál is.

kvadrillio 2019.08.06. 13:39:14

jahhhh.......ejön a zidó, amikor a 4 millió munkavállaló azért fog dolgozni, hogy a gazdagok folyamatosan emelkedő sokmilliós nyugdíjait kifizessék !!!!! :O)))))))

38Rocky 2019.08.06. 13:52:20

@csúti csüngőhasú tolvaj: @MAXVAL bircaman közíró: Persze igazad van, én csak a kísérlet végrehajtóinak szóhasználatát ismételtem. Igazában a fizikának nem fogalma, hogy mi az anyag. Már Lenin is megpróbálkozott az anyag definíciójával, bár ne tette volna. Maradjunk annyiban, hogy az anyagnak két formája van: a fény, amelynek nincs nyugalmi tömege és bár van impulzusa, de ezt csak a másik anyag típusnak tuja átadni, amely viszont rendelkezik nyugalmi tömeggel. A kísérlet ezt a határt próbálja átlépni.

38Rocky 2019.08.06. 13:59:46

@steery: A polariton nevet az idézett cikk szerzői adták a jelenségnek, amelynek lényege, hogy két különböző fényforrás kölcsönhatásba léphet, ami abban nyilvánul meg, hogy akadályozzák egymás kijutását az üregből.

38Rocky 2019.08.06. 14:09:23

@kvadrillio: Eltévesztetted a házszámot! Ezeknek az érveknek a kifejtésére válassz más posztot.

38Rocky 2019.08.06. 14:21:09

@Wildhunt: Sajnos a pontos hivatkozást nem adtam meg, de most pótolom: Logan W. Clark et al. Interacting Floquet polaritons, Nature (2019). DOI: 10.1038/s41586-019-1354-5

kvadrillio 2019.08.06. 14:21:12

EZTNEMÉRTEM ! VENEZUELA AZ USA GYARMATA ???

Az Egyesült Államok zároltatja a venezuelai kormány összes vagyonát GYARMATA ???4

MAGYARORSZÁGÉT IS ZÁROLTATHATJA ?????!

erkölcsi hulla 2019.08.06. 15:47:41

Beszabadultak a retkes trollok egy fizikai blogra.

@wmiki: Miért, a parasztok szektája ennél esetleg többet tud?

csimbe 2019.08.06. 19:55:32

@38Rocky: A lézer, egyszerűen szólva egy mesterségesen összetartott fénysugár, ami megkönnyíti a fénnyel való kísérletezést. Azonban a természetben ritkán fordul elő. Talán a relativisztikus anyagsugár, a Jet (dzset) hasonlít legjobban hozzá. Azonban a Jet, elektronokból és protonokból áll, ami ugye tömeggel rendelkező anyag, és a belőle származó fény sem összetartó, csak a nagy sebességű fókuszált anyagsugár miatt, annak látszik. A Jet lenne a természetes Polariton? A mesterségesen manipulált lézer, pedig annak „Földi változata”, a kistestvére?

steery 2019.08.07. 11:39:57

@38Rocky: Tehát a fényforrások lépnek kölcsönhatásba egymással, nem az általuk kibocsátott fények? Évekkel ezelőtt hallottam egy pletykát, miszerint valakinek sikerült két lámpával úgy megvilágítania egy felületet, hogy a két fény kioltotta egymást és sötét lett a felület, de a részleteket senki sem magyarázta el. Mivel elvileg ilyesmi nem létezhet, nagyon érdekelne a téma, hisz még rengeteg mindent nem tudunk a fényről.

38Rocky 2019.08.08. 08:02:33

@steery: A folyamat összetettebb annál, hogy a fényforrás, vagy a fény kölcsönhatására lehetne egyszerűsíteni. Ehhez kell az üregben kialakuló állóhullám, amelynek rezonanciái a benne levő atomok gerjesztési energiájával is megegyeznek. Ez alapjában a fény és az atomok kooperációs folyamata.

38Rocky 2019.08.08. 08:59:16

@csimbe: Ahogy te is rámutattál a jet főleg tömeggel bíró elemi részecskékből áll, bár nyilván elektromágneses sugarakat is tartalmaz. Emiatt nem látom, hogy lenne közvetlen megfeleltetés a laboratóriumi polariton és a jetek között. Még ha két jet útja keresztezné is egymást, a lehetséges kölcsönhatást a tömeggel rendelkező részecskéknek kellene tulajdonítani.

steery 2019.08.08. 11:34:33

@38Rocky: Igen, ezt értem. A dolog valószínűleg azért lehetséges, mert az anyagi részecskék belsejében is fény van, meg körülöttük is sok fény pattog és ezek úgy taszigálják egymást, megfelelő szabályzás esetén, hogy összehangolódnak és együtt, ritmusra pattognak ide-oda. De mire is jó ez az egész pontosan? Valami önerősítő rezonancia effektust akarnak vele kiváltani, ami például további fény hozzáadása nélkül gerjeszti a részecskéket? Vagy szét akarják rázni a részecskéket, hogy megsemmisüljenek, elbomoljanak? Mert azt elképzelni sem tudom, hogy lehetne ebből kódolást (titkosítást?) csinálni.

38Rocky 2019.08.08. 11:52:10

@steery: Jónak tartom a szemléletes magyarázatot. A mérés célját a publikáció szerzői tudnák megmondani, akik egy riportban hivatkoztak a titkos kódolás lehetőségére. Én csak ezt a felvetést átvettem tőlük. Lehet, hogy evvel akartak nagyobb publicitást elérni.

_z_ 2019.08.19. 10:24:12

@Quercus Maximus: Legalabb a seggfejet le tudnad irni normalisan…
A bloggazdatol meg elnezest kerek, hogy reagalok erre, tudom okosabb lenne hagyni, sajnalom, hogy folytatom az ideszemetelest..

38Rocky 2019.08.19. 10:52:32

@_z_: Azon gondolkoztam én is: mi a jobb, törölni, vagy intő példának meghagyni, hogyan járatja le saját magát egy kommentelő.
süti beállítások módosítása