A fizika kalandja

A fizika kalandja

Az elektro-gyenge kölcsönhatás és az elemi részecskék átalakulása

2015. július 24. - 38Rocky

 

 

 Elektron-pozitron annihiláció és a Pauli-féle kizárási elv

A fermionok fénysebességű forgásmodelljében a kettős forgások jobb és balsodrású kiralitásával értelmeztük a részecske-antirészecske kettősséget [1]. Az elektron negatív és a pozitron pozitív töltése is az eltérő kiralitással magyarázható. mert ekkor a két forgás egymásra ható Coriolis ereje fordított irányú.

Az elektronok egymás közötti kölcsönhatását (Pauli-féle kizárási elv) illetve az elektronok és pozitronok közötti annihilációt egyaránt a Coulomb-kölcsönhatással magyarázhatjuk. Két elektron nem lehet azonos kvantummechanikai állapotban a Pauli-féle kizárási törvény szerint. Ez azt jelenti, hogy két együttforgó és azonos kiralitású fermion nem lehet egyidejűleg a tér azonos pontján, mert ebben az esetben a szinkronmozgás végtelenül nagy Coulomb-taszítást hozna létre. A neutrínó esetén kérdéses a Pauli-elv érvényessége, mert az elektromágneses és erős kölcsönhatások hiánya miatt nem tudunk kötött neutrínó állapotot létrehozni. Töltés semleges összetett objektumokban (például neutronokban) az összetevő kvarkok elektromos taszítása akadályozhatja meg, hogy a részecskék kvantummechanikai állapota megegyezzék. Másfelől ha két különböző kiralitású és azonos tömegű részecske lenne egy pozícióban (például egy proton és egy antiproton), akkor a Coulomb-kölcsönhatás végtelenül nagy vonzóerőt hozna létre. Ez sem lehetséges, a két részecske ekkor annihilál és fotonokat bocsát ki. A csavarmozgási modell szerint ez azt jelenti, hogy a kétdimenziós forgásokból az egyik komponens kioltódik és így kettős forgás helyett egytengelyű forgások – azaz fotonok – keletkeznek. Két ellentétes töltésű, de eltérő tömegű elemi részecske azonban lehet egy helyen, erre példa, hogy a Hidrogén atom magjában az „s” elektron véges valószínűséggel tartózkodik, amit úgy interpretálunk, hogy ekkor a forgások nem kerülhetnek szinkronba az eltérő frekvencia miatt.

Az annihiláció fordított folyamata is létezik, például nagy energiájú fotonok töltött objektumokkal való kölcsönhatása kiválthatja elektron-pozitron párok képződését. Ez a folyamat a kiralitás megmaradás törvényének engedelmeskedik, amikor a képződő részecske párban a „második” forgások ellentett sodrásirányban kapcsolódnak az elsőhöz. 

 A gyenge és az elektro-gyenge kölcsönhatás 

Az elektromágneses kölcsönhatástól nagymértékben eltér a részecske típusok átalakítását előidéző gyenge kölcsönhatás. Ennek egyik formája a neutronok béta bomlása, amelyik a fizika egyik legkülönösebb jelensége, mert a többi fizikai kölcsönhatásban megfigyelhetetlen tulajdonságokkal rendelkezik. Egyik ezek közül a paritássértés, amit a forgás modellben a sajátforgások szimmetriatulajdonságára, a kiralitásra vezettünk vissza [2]. Van a jelenségnek egy még furcsább tulajdonsága, ami a bomlás kétlépcsős jellegéhez kapcsolódik. Az első lépésben a neutronból úgy lesz proton, illetve a Standard Modell szerint a -1/3e töltésű down kvarkból a +2/3e töltésű up kvark, hogy eközben kilép egy negatív töltésű ħ impulzusmomentumú (tehát S = 1 spinű) részecske is, amit W- bozonnak neveztek el. Ez a bozon különös tulajdonságokkal rendelkezik, mert a tömege (80,385 GeV) közel százszor haladja meg a kibocsátó neutron tömegét és élettartama rendkívül rövid, nem haladja meg a 10-24 másodpercet. Higgs a spontán szimmetriatörés koncepciójával magyarázza a nagy tömegű W- bozon létrejöttél: az eredetileg szimmetrikus tér metastabil állapotot jelent, mint amikor egy golyót helyezünk el a körkörösen szimmetrikus mexikói kalap tetején, ahonnan a golyó bármelyik irányban legurulhat. A legurulás már kiválaszt egy irányt, ettől törik meg a szimmetria és a képződő részecske energiája a szimmetrikus és aszimmetrikus állapotok energiakülönbségének felel meg.

Az általam javasolt modell párhuzamba hozható Higgs elképzelésével. Az egyenes koordinátákból álló és transzlációs szimmetriával rendelkező euklideszi térben létrejöhetnek éles „begyűrődések”, ahol –m.c2 mélységű a tér görbületéhez tartozó potenciális energia. Ez stabilizálja a bozont, amelynek spinje megegyezik a fotonéval, azaz ez a részecske is egydimenziós forgásból épül fel. Ennek a bozonnak rendkívül rövid az élettartama, ezért még a fény c sebességével haladva sem tehet meg hosszabb utat, mint 10-16 m, ez a távolság pedig egy nagyságrenddel kisebb, mint a nukleonok sugara. A W bozonok sajátmozgását a fotonhoz hasonlóan úgy fogjuk fel mint egy forgás és egy transzláció kombinációját, de amíg a foton a forgástengely mentén halad, a W bozonoknál a haladás sugár irányú, azaz merőleges a forgástengelyre. A merőlegesség következtében fel lép a Coriolis-erő, ami magyarázza, hogy miért rendelkezik a W bozon ugyanakkora töltéssel, mint az elektron. A W bozonnak a fotonhoz hasonlóan két polarizációs iránya van, az egyikhez pozitív, a másikhoz negatív töltés tartozik a Coriolis-erő irányának megfordulása miatt.  A sugár fénysebességű növekedése spirális pályát hoz létre, mely szerint:

Rc(t) = R0 + c.t

ahol R0 a képződő bozon kezdeti sugara. Az Rc(t).ω = c  szabály miatt időben csökken az ω körfrekvencia és a tömeg:

 és

A fenti összefüggésekben ω0 és m0 a bozon kezdeti körfrekvenciája és tömege. A W bozon tömege sokszorosa az elektronénak (157 310-szer nagyobb), ezért azaz idő, ami alatt lecsökken az eredeti tömeg az elektron tömegének értékére gyakorlatilag csak az elektron de Broglie frekvenciájától függ, annak reciprokával egyezik meg:

tel = ℏ/mel.c2 = 2,57x10-21 s.

Az elfordulás fázisa a kezdő pozícióhoz képest logaritmikusan változik:

Az elektron kialakulásáig megtett fázisváltozás φel = ln(1 + mW/mel) = 11,97 radián, ami nem egészen két fordulatnak felel meg.

 Amikor a tömeg értéke eléri az elektronét, vagy legalábbis megközelíti azt, létrejön az elektronból és neutrínóból álló fermion pár. A W bozon spirális pályáját az ábra sorozaton mutatjuk be.

Folytatás a második részben: Az elektro-gyenge kölcsönhatás és a részecskék átalakulása_II

  1. Lásd „A részecske fizika nyitott kérdései I és II” , illetve „A screw model for quantum electrodynamics” c. bejegyzéseket
  2. A blog további begyzéseinek összefoglalóját lásd "Paradigmaváltás a fizikában"

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://afizikakalandja.blog.hu/api/trackback/id/tr117652666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása